Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyél bátran kukoricát, ha fogyni szeretnél - ne dőlj be az alaptalan tiltólistáknak!

Sokan mondanak le a kukoricáról hiszen cukortartalma miatt "tilos" fogyasztani. Ez persze butaság - tartsd be az alábbiakat, és nem kell lemondanod kedvencedről!

Munkám során nagyon sokszor találkozom azzal az elképzeléssel, hogy fogyni vágyás idején tilos – a banán és a zöldborsó mellett – a kukorica. Eleve nem nagyon hiszek abban, hogy valami 100%-ban tilos, hiszen ha ésszel közelítjük meg a fogyásunkat, és az egész életünkre szóló egészséges életmód kialakítását célozzuk meg, akkor nem sok tetejét látom annak, hogy valamit örökre megtiltsunk. (Fennálló krónikus betegségek mellett ez persze más kérdés, de ott is személyre kell szabni a korlátozásokat.) Egy megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott testtömeg-csökkentő programban lehet helye a banánnak, a zöldborsónak, és a kukoricának is.

A nyár a zsenge, csöves kukorica szezonja, és bár én szeretem a konzerv változatokat is, azért a kettő ég és föld. Szezonban – annak is leginkább az elején, amikor még nagyon zsengék a szemek – igyekszem rendszeresen enni, leginkább egyszerűen főzve, sósan szeretem.

Való igaz, hogy a növényi alapanyagok között a kukorica relatív magas energiatartalmúnak számít, hiszen 100 g kukorica (ez már csak maga a szem, a csőről leszedve) ~86 kcal, és 19 g szénhidrátot tartalmaz. Értékes növényi fehérjetartalma 3 g/100 g, ami miatt a vegetáriánus, vegán étrendekbe is érdemes rendszeresen beilleszteni. Természetes cukortartalma miatt édes ízű, ennek felszívódását lassítja élelmirosttartalma. Gazdag B-vitaminokban, C-vitaminban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és antioxidánsokban.

Egy közepes méretű cső kukorica kb. 100-120 g elfogyasztható kukoricaszemet jelent – így jól beilleszthető pl. egy 1400-1500 kcal-os fogyókúrás, vagy akár a 160 g szénhidrátos étrendbe uzsonnára. Ennek megfelelően pl. tökéletes strandkaja-választás, sokkal jobb opció, mint egy nagy, habos jegeskávé vagy egy kis adag sültkrumpli.

A legegyszerűbb (és legkalóriaszegényebb) elkészítési módja a főzés, de ha ezt már meguntad, vagy valami különlegesebbre vágysz, esetleg a vendégeidet szeretnéd elkápráztatni a grillpartin, akkor elkészítheted grillrácson sütve is (akár natúr vagy különleges fűszerekkel megszórva). Emellett isteni salátaalapanyag is, sült halak, húsok, nyársonsültek mellé tökéletes köret lesz (persze ne a majonézes verziót válaszd!). Egy jó fűszeres kukoricakrémleves pedig akár hidegen is fogyasztható – egy könnyű nyári vacsorához nem is kell ennél több!

Energia- és szénhidráttartalmát mindig számítsd be a napi bevitelbe, kísérd értékes fehérjékkel, hogy lassítsd a szénhidráttartalma felszívódását – és ha ezeket észben tartod, akkor bátran fogyaszthatod ezt a csodás növényt!

Ezeket olvastad már?:

Címlapkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nil_nocere
nil_nocere Sun, 2020-07-05 14:29

Sem a (zöldség) kukorica, sem a zöldborsó nem a cukortartalma miatt - mondjuk úgy - erősen nem javasolt, hanem a fehérjetartalma miatt!!
A kukorica gluténjellegű fehérjét tartalmaz, ezért mérgező, a zöldborsó-fehérjére pedig a lakosság jelentős hányada érzékeny.
A tragédia ezzel az, hogy az esetek túlnyomó részében betegség csak évtizedek alatt alakul ki (egy normál szervezet ilyen hosszú ideig is képes küzdeni a folyamatos gyulladásos állapottal, amit ezek a fehérjék okoznak) és gyakran akkor sem hozzák összefüggésbe e két zöldség fogyasztásával.