Ezeket fogyaszd, ha szép és egészséges fogakat szeretnél

Mutatjuk azokat olyan élelmiszereket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesek és fehérek legyenek a fogaink.

A szép és egészséges fogazat nemcsak kinézetünk miatt lehet fontos, de azért is, mert a fogainkkal rágunk. Ha odafigyelünk arra, hogy egészségesek legyenek a fogaink, akkor a rettegett fogorvost is elkerülhetjük, hogy tényleg csak évente egyszer kelljen vele találkoznunk. Tudtad, hogy szájhigiéniánkat akár ételekkel is segíthetjük? Nézzük, mely ételek tesznek jót a fogainknak.

Ételek, amelyek nagyon jót tesznek a fogaknak

Tejtermékek

Talán ez nem okoz meglepetést senkinek. Fogainknak szüksége van kalciumra, a tejtermékek pedig bőven tartalmazzák. Ezen kívül proteinben is gazdagok, ami pedig a fogíny egészségét segíti.

Leveles zöldségek

Első körben a spenótot és a fodros kelt érdemes fogyasztani, hiszen ez a két zöldség A-, B- és C-vitaminban gazdag, ami nélkülözhetetlen az íny számára. Ezen kívül a spenót magnéziumban is dúskál, a bennük található rostok pedig kívülről tisztítják a fogakat, így képesek mérsékelni a fogkövet.

Bogyós gyümölcsök

Az eper és az áfonya rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, többek között remek antioxidánsok, így gátolják a fogínysorvadást és a fogvesztést. Szintén gazdagok rostokban, így a fogkőképződést is késleltethetik.

Diófélék

A diófélék lényegében az összes jó tulajdonsággal rendelkeznek az eddig felsoroltak közül. Magas a rost- és proteintartalmuk, emellett sok kalcium és magnézium található bennük.

Húsok és a halak

Bármennyire is meglepő, hogy szerepel ez a két alapanyag a listán, nem véletlen. A húsokban sok a protein valamint a cink, és mindkettőre szüksége van fognak és ínynek egyaránt. A halak közül lehetőleg a zsírosabb fajtákat válasszuk, hiszen ezek gazdagok ómega-3 zsírsavakban és D-vitaminban.

Forrásunk volt.


Még több a fogakról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!