Fizz, avagy: legyen valami pezsgés!

Pezsgés, felfrissülés, sok folyadék a nagy melegben: ha szervezetünk választójoggal bírna, a nyári szavazáson biztos lenne a fizzek kétharmados italforradalma.

Nevezhetnénk akár alkoholos limonádénak is, mert lényegében az, csak nagyobb műgonddal és több verzióban készül. Származási helye az észak-amerikai Dél, közelebbről New Orleans, születésének ideje az 1880-as évek vége. A család a sourök nemzetsége, megtermékenyítője a szódavíz. A fizzek a trópusi koktélok 1940-es évekbeli felíveléséig olyan népszerűek voltak, hogy némely helyeken 20-30 külön fizz-mixert kellett műszakba állítani ahhoz, hogy a tomboló keresletet úgy-ahogy kielégítsék. A siker érthető: ginből, rumból, bourbon whiskey-ből (vodkából) egyaránt könnyen elkészíthető italról van szó, amit a végtelenségig lehet cifrázni. Lássuk csak!

A Gin fizz

A világ legnépszerűbb fizze. Amikor a receptben gint látunk, nyugodtan gondoljunk a fent említett italokra is azzal, hogy a karakteresebbekhez (például egy eleve keserűbb bourbonhöz) érzés szerint több citrus és cukorszirup adható, ellensúlyozandó annak ízét. A limonádéhoz képest annyival „bonyolultabb” az elkészítése, hogy a szóda kivételével az alapanyagokat a shakerben összerázzuk, ők a bubis vízzel a hosszú pohárban találkozhatnak csak.

Jó tudni!

Soha ne tegyünk shakerbe szénsavas italt, azt gondolva, hogy majd ott jól összerázzuk! Ugyanúgy fogunk járni, mintha 30-40-et dekáznánk egy dobozos kólával, majd jól kibontanánk, csak még durvább.

Az International Bartenders Association szerint így kell eljárni:

Fogjuk az összetevőket, leszámítva a szódát és a shakerben jó alaposan összerázzuk. Mivel New Orleans-i eredetű italról van szó, ehhez vagy öltözzünk fekete-amerikai dzsessztrombitásnak vagy végezzünk előtte animista woodoo-áldozatot.

Töltsük az elegyet egy ún. highball (kissé táguló trapéz formájú, 2,5–3,5 dl-es, vastag falú) pohárba, amelyben elhelyeztünk néhány szem kockajeget, és töltsük rá a szódát, óvatosan húzzuk fel, nehogy kikeverjük a szénsavat. Citrommal díszíthetjük, de jó ízt ad neki egy kis uborkaszelet is.

Ahogy már fentebb említettük, elkészíthető whiskey-ből, rumból és vodkából is, az uborka szerintünk csak a ginhez illik, míg például a whiskey-alapnál nem sarlatánság a narancs sem.

Verziók

Mint látható, a fizz egy igazi freestyle ital, ennek megfelelően számtalan, kánonba foglalt és egyedi variációval rendelkezhet, rendelkezik. Gondolatébresztőnek álljon itt néhány azok közül, melyeket valami elvetemült italbarát már megcsinált:

  • Silver Fizz: ginnel és egy tojásfehérjével. Nagybátyja a Pisco Sour.
  • Golden Fizz: ginnel és egy tojássárgájával. Unokaöccse a Viagra.
  • Royal Fizz: ginnel és egy tojásfehérjével, illetve -sárgájával. Vérfertőzés a családon belül.
  • Ramos Gin Fizz: tojásfehérje és tejszín felmixelve habbá, valamint gin. Nagyobb pohárba töltsük a nagyobb űrtartalom miatt, amit előtte jéggel kihűtünk, mert ebbe nem teszünk jeget. A szódát előbb töltsük a pohárba, aztán szűrjük rá a habos italt, hogy a hab ne essen össze.

De tehetünk az „alaplébe” gyümölcslikört, mentalikőrt, bodzát, málnát, akármit, amit a képzelet elbír és jó ízt ad. Egyvalami fontos: a harmadik után tartsunk mély önvizsgálatot, hogy képesek vagyunk-e és érdemes-e folytatni a nagy menetelést a fogyasztás végtelen útján.

Mértékkel, önszeretettel és önfegyelemmel fogyasszanak!

Italszeretettel:

Al

Köszönjük a segítséget a The Bar -nak és Tüke Péternek!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek