Finom főzelék a finomfőzelék?

A menzán edződöttek jól ismerik a többnyire nem igazán szép emlékű finomfőzeléket. Most akkor finom, vagy nem finom – ez itt a kérdés.

Igazán finom főzelék recept

Az a sejtésem, a közétkeztetésre szakosodott intézmények találták fel a mindenféle megmaradt zöldség hasznosítására a finomfőzeléket. Így a keresztszülő valószínűleg nem egy Dubarry vagy Esterházy, sokkal inkább az összetevők adták az ihletet az elnevezésre. Mert az tény, hogy a sokféle zöldség külön-külön és együttesen is megalapozza a jóízű végeredményt. Ha mégsem sikerülne igazán finomra, még mindig feltálalhatjuk vegyes főzelékként.

Maradjunk annyiban, hogy alapvetően a finomfőzelék tényleg finom. Kötelezően tartalmaz sárgarépát, zöldborsót, de a petrezselyem, karalábé, krumpli, karfiol, kelbimbó is bevethető. Az ízesítésénél sincsenek szigorú szabályok, ki-ki kedvére variálhatja. Valószínű, hogy a sűrítés mikéntje osztja két táborra, vagyis hívekre és ellenzőkre a kóstolókat.

Magam nem kedvelem a sűrű rántást, márpedig emlékeimben a menzai finomfőzelékről olyasféle kép maradt meg bennem, hogy a liszt ízű masszatengerből igyekszem kiszedegetni a zöldségdarabkákat. Az otthoni, anyám készítette változat egy más világ, én is ezt az iskolát követem, és szerencsére gyerekeimet, unokáimat sem tántorították el rossz tapasztalataik a finomfőzeléktől.

Sűrítési kisokos

Én így készítem: zsiradékon hagymát dinsztelek, majd viszonylag erős lángon hozzáadom a sárgarépadarabokat, hogy a benne levő cukor karamellizálódjon. (Van, aki kevés cukorral készíti, én ezzel váltom ki.) Akkor utána zúdítom a többi zöldséget, pár percig kisebb tűzön kavargatom, utoljára megy bele a borsó, aztán staubolom (kevés liszttel megszórom), felöntöm vízzel, ízesítem, a végén habarom tejszínnel vagy tejföllel.

Mit mondjak? Finom!

Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!