Hová tűnt a magyar joghurt: meglepő változás a hazai termékek arányában

A Nébih legújabb felmérése szerint csökkent a magyar termékek aránya a boltokban. Megmutatjuk, mit és hogyan érintett a változás.

2020-ban megismételte hat évvel korábbi felmérését a Nébih, ami azt vizsgálta, hogy milyen a magyar termékek aránya a boltokban. A tíz legnagyobb kereskedelmi üzletlánc kínálata alapján, majdnem 40.000 terméket vettek szemügyre a szakemberek. Összességében 10%-os csökkenést tapasztaltak a magyar termékek arányában.

Felmérés készült a boltokban kapható hazai termékek arányáról, megdöbbentő eredménnyel

Mit vizsgáltak?

A kutatásban az olyan mindennapi élelmiszerek vettek részt, amelyeket a magyar élelmiszeripar is bőségesen előállít. A húsok, tejtermékek vagy a méz esetében az igényeknek elegendő hazai termék állna rendelkezésre. Tehát nem kéne feltétlenül ezeket külföldről behozni, hiszen van belőlük megfelelő mennyiségű magyar származású is.

Mi lett az eredmény?

Sajnos a szakemberek arra jutottak, hogy a 6 évvel korábbi adatokhoz képest 10%-os csökkenés figyelhető meg a magyar termékek arányában a boltok polcain.

Míg az akkori adatok azt mutatták, hogy a vizsgált élelmiszerek 80%-a magyar volt, 2020-ban amit a boltban látunk, annak már csak 70%-a hazai.

Mit érintett leginkább?

Elsősorban a nagy hozzáadott értékű, tehát körülményesebben előállítható termékek érezték meg a változást. Lekvárból, sajtból és joghurtból például egyre több a külföldön előállított.

Ami viszont pozitív hír, hogy a friss áruk körében továbbra is főleg itthon készült és termelt élelmiszereket találhatunk.

A változás elsősorban a nemzetközi üzletláncoknál figyelhető meg, de a magyar boltokban is valamivel kevesebb a hazai, mint hat évvel korábban volt.

Miért jobb a hazai termék?

Megéri lehetőségeink szerint mindig magyar termékeket venni, hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy ami a kosarunkba kerül, az friss, ellenőrzött és fenntartható.

Ha tehetjük, figyeljünk erre a következő vásárlásnál, válasszuk a magyart!


Minden, amit a vásárlásról tudni szeretnél:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 örök érvényű konyhai okosság, amit jó, ha tudsz

Nemcsak a rég bevált családi recepteket, hanem olyan konyhatechnológiai fogásokat is érdemes ellesni a nagyoktól, amelyek lehet, elsőre meglepőnek tűnnek vagy a „hivatalos” receptekben nem ajánlják, sőt tiltják őket, nekik valamiért mégis működnek. Mutatunk pár ilyen hasznos tippet.