Fél perc alatt megöli a koronavírust ez a szer

Amerikai kutatók találtak egy szert, ami nem csak a koronavírust öli meg a szájban, de a fogakat és az ínyt is szebbé varázsolja!

Egyes antiszeptikus öblögetők és szájvizek képesek hatástalanítani az új-koronavírust az amerikai Pennsylvania Állami Egyetem (Penn State) kutatóorvosai szerint. A kísérlet eredményét a mindennapokban figyelembe lehet venni, de érdemes helyén kezelni – írja a hvg.hu

A laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek eredményei azt jelzik, hogy egyes fertőzésellenes, a kórokozókat megölő és szaporodásukat gátló termékek hasznosak lehetnek a vírusterheltség csökkentésében a szájban a megfertőződés után, és segíthetnek csökkenteni a Covid–19 betegséget okozó SARS-CoV-2-fertőzés terjedését.

Getty

A Craig Meyers mikrobiológus, immunológus és szülész-nőgyógyász professzor vezette kutatócsoport rengeteg száj- és orr-garatöblítőt tesztelt laboratóriumban, hogy kiderítsék, képesek-e ezek a szerek hatástalanítani az új koronavírust. A teszteltek között voltak babasamponok egy százalékos oldatai, egy orröblítő, peroxid alapú torokfájás elleni öblítők és szájvizek.

A kutatók azt találták, hogy több ilyen orr- és szájöblítő képes az emberi koronavírus semlegesítésére, ami azt feltételezi, hogy ezen termékek képesek lehetnek csökkenteni a koronavírusos betegek által átadható vírusmennyiséget.

„Miközben várunk a vakcina kifejlesztésére, szükség van a fertőzés átadásának csökkentését célzó módszerekre. Az általunk vizsgált termékek már elérhetők. és gyakran az emberek napi rutinjának részévé váltak" – idézte az intézmény közleménye a professzort.

Getty

A Journal of Medical Virology című szaklapban bemutatott kutatási eredményekből kiderült, hogy az egyszázalékos babasampon-oldatok, amelyeket az orvosok gyakran használnak az üregek öblítésére, 99,9 százaléknál nagyobb arányban hatástalanították a koronavírust két perccel az után, hogy azzal érintkeztek. Több szájvíz és toroköblítő szintén hatékony volt a fertőzőképes vírus hatástalanítására. Több termék is 99,9 százaléknál is nagyobb arányban semlegesítette a vírus, 30 másodperccel azután, hogy kapcsolatba került vele.

Meyers professzor szerint az eredmények ígéretesek, a következő lépés pedig az lesz, hogy klinikai teszteket végeznek, hogy felbecsüljék hatékonyságot a Covid–19-betegek fertőzőképességének csökkentésében. Ha ezek az oldatok csupán 50 százalékkal csökkenthetik a fertőzés átadását, már az is nagy eredmény.

Ez nem véd meg!

A németországi Ruhr Egyetem kutatói korábban figyelmeztettek: a szájvizek hatása csupán átmeneti, ráadásul a koronavírus az orron keresztül is nagyon egyszerűen bejuthat a szervezetbe. Tehát önmagában a szájvíz használata nem alkalmas a hatékony védekezés letudására.

Ezeket olvastad már?

Forrás: MTI

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek