Ezek lehetnek a koronavírus újabban felfedezett, bizarr tünetei

Még egy jellegzetes jele lehet a koronavírusnak, különösen az enyhébb lefolyású eseteknek: sebek jelennek meg a lábujjakon.

Mióta kiderült, hogy a már jól ismert tünetek mellett más, furcsa, szokatlan mellékhatásai, enyhébb jelei is lehetnek a koronavírusnak, mind rémülten szaglásszuk a frissen sült süteményt, hogy megvan-e még a szaglásunk, és ha kimelegszünk, egyből kapkodunk a lázmérőért.

Most itt az ideje, hogy a lábujjainkat is komoly vizsgálatnak vegyük alá.

Ritkább és gyakori tünetek

A már hivatalos tüneteket mind tudjuk: légszomj, száraz köhögés, láz. Ritkább előjel lehet a szaglás elvesztése, a bepirosodott szemek, emésztési problémák, például hasmenés. Most a bőrgyógyászok hívták fel a figyelmet egy újabb tünetre, amit el is neveztek COVID-lábujjnak.

Lábfoltok

A jelenséget spanyol lábsebészek fedezték fel. Egyre gyakrabban fordultak elő olyan esetek, különösen kisgyerekeknél és fiataloknál, mikor rejtélyes, kis méretű, lábujjakon megjelent sebekkel jelentkeztek az orvosnál. Ezek a sebek néha egyéb koronavírustünetek nélkül bukkantak fel, máskor további tünetek megjelenése előtt jelentkeztek. A foltok lila színűek, és a lábujjakon jelennek meg, majd különösebb nyom nélkül elmúlnak. Az orvosok a bárányhimlőhöz hasonlították őket, illetve a kanyaró egyik mellékhatásaként megjelenő kiütéssel állították rokonságba, de hasonlítanak a fagy okozta sebekhez is.

A lábujjseb egyelőre nem hivatalos tünet

A lábujjakon megjelenő sebeket még hivatalosan nem vették fel a koronavírus tünetei közé, de több visszajelzés is érkezett más országokból is, amelyek szintén felfedezték a jelenséget. Eddig egyetlen esettanulmány készült egy 13 éves fiúról, akinek a családtagjai koronavírus tüneteit mutatták, majd néhány nap múlva lábujjsebek jelentek meg rajta, amelyek égtek és viszkettek is. A foltok egy hét alatt elmúltak, és további tünetek nem járultak melléjük.

Egyelőre semmilyen hivatalos magyarázat nem született a jelenségre, bár különösebben nem csodálkozik rajta senki, hogy a vírus a bőrön is megmutatkozik, hiszen sok más komoly vírus jár kiütésekkel.

Vörös kiütések

Olasz és francia orvosok korábban is jelentették már, hogy a betegek körülbelül 20 százalékánál megjelentek vörös kiütések a bőrön - főleg a törzsön és a végtagokon. Még ezekről sem állítják biztosan, hogy a koronavírus melléktünetei, hiszen valamelyik gyógyszerre való allergiás reakció is lehet. A Time magazin által megkérdezett autoimmun betegségekkel foglalkozó orvos szerint a lábujjon megjelenő sebek gyakran azoknál voltak észrevehetőek, akik nem szorultak kórházi kezelésre, mert nagyon enyhe tüneteket produkáltak, így kevés a velük kapcsolatos hivatalos feljegyzés.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek