Meglepő mellékhatásai lehetnek, ha túl sok fehérjeturmixot iszol

A fehérjeturmix megfelelő mennyiségben és jó étrend mellett nagyon sokat segíthet abban, hogy több fehérjét fogyasszon az ember. Ha azonban túl sokat iszol, vagy csak erre támaszkodsz fehérjebevitel szempontjából, esetleg kiderül, hogy nem viseled jól az összetevőket, kellemetlen mellékhatásokkal is számolhatsz.

A fehérjebevitel nagyon fontos az egészséges étkezés során, a fehérjére szükségük van az izmainknak ahhoz, hogy regenerálódhassanak. Sokan a fehérjeturmixokat hívjuk segítségül a bevitel biztosításához. Ezen kívül a többi makrotápanyaghoz képest a fehérje tovább biztosít jóllakottság-érzetet, így ha a számodra megfelelő mennyiséget fogyasztod belőle, nem törnek rád éhségrohamok napközben. Viszont pár mellékhatásra érdemes odafigyelni – ha ezeket tapasztalod, lehet, hogy le kellene cserélned a fehérjeturmixod márkáját, vagy nem kellene többet fogyasztanod ilyesmit.

Meglepő mellékhatásai lehetnek, ha sok fehérjeturmixot iszol

Allergiás reakciód lehet

Minél népszerűbb a fehérjeturmix, egyértelmű, hogy egyre gyakoribbak a rá adott allergiás reakciók is, hiszen egyre több olyan ember próbálja ki őket, aki nem tudja, hogy valamelyik összetevőjére allergiás.

Simán lehet, hogy a reakciókat a tejtartalom, a tojástartalom, vagy a benne található szója okozza – nem muszáj teljesen lemondani a shake-ekről, csak olyat kell választani, amiben nincs meg az allergén anyag.

Több kalóriát fogyasztasz, mint gondolnád

Bár a fehérjeturmix jó fehérjeforrás, néhányban cukor is található, és még a cukormentesek sem kalóriaszegények, hiszen a fehérjével is viszünk be kalóriát a szervezetbe.

Ha szigorú diétán vagy, és tömkelegével iszod a fehérjeturmixot úgy, hogy nincs bekalkulálva a napi beviteledbe, ugyanúgy ártasz az étrendednek, mintha nem turmixot innál.

Veseköveid lehetnek

A szénhidrátban nagyon alacsony, de fehérjében nagyon magas étrend megnöveli a vizeletben a kalcium mennyiségét, ami ahhoz járulhat hozzá, hogy vesekövek alakulnak ki.

A magas fehérjetartalom növeli az oxalátkristályok termelődését, amelyek a vizeletben lévő kalciumhoz tapadnak, és szilárd köveket képeznek, ez pedig fájdalmasan beszorulhat a húgycsőbe.

Ha veseproblémáid vannak, először egyeztess az orvosoddal, milyen fehérjeturmixot fogyaszthatsz!

Felboríthatja a mikrobiomodat

Ez a rossz fogyasztási módszerhez kapcsolódik: ha étkezéseket helyettesítesz a fehérjeturmixszal, előbb-utóbb nem tudsz majd bevinni megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokat, hiszen egy főétkezést kihagysz, ami tele lett volna vitaminnal és ásványi anyagokkal.

Előfordulhat az is, hogy ilyenkor rostszegény lesz a táplálkozásod, hiszen a fehérjeshake-ben nem sok rost van, kivéve, ha nem csak magában fogyasztod.

Káros anyagokat fogyaszthatsz

Mivel a fehérjeturmix étrendkiegészítőnek minősül, nem olyan szigorú a szabályozás rá, mint mondjuk a gyógyszerekre. Ha nem megbízható, minőségi márkától vásárolod a fehérjeturmixodat, akár mérgező fémeket is bejuttathatsz a szervezetedbe.

Érdemes olyan márkát keresni, amit már részletesen bevizsgáltak a hatóságok, vagy amiben alapvetően megbízol valamiért.


Ha figyelsz az egészségedre, ez is érdekelhet:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek