Farsangi falatok a nagyvilágból

Mi malacot és fánkot sütünk, és igyekszünk mindenhez dupla annyi zsírt felhasználni, mint általában. De miket esznek közeli és távoli szomszédaink, ha elérkezik farsangfarka?

Farsangfarka nem más, mint a karneváli időszak. A farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó három napban rendezik meg a leghíresebb maskarás felvonulásokat – nálunk is ilyenkor van a busójárás. Utána megkezdődik a negyvennapos böjt, amelyet a húsvét zár le. A farsang és a karneválok ezért a keresztény országok sajátjai, de a karneváli hangulat jóval korábbra nyúlik vissza, valójában a pogány télbúcsúztató szertartások maradványa, amelyet a katolikus egyház is átvett. És mivel negyvennapos önmegtartóztatás következik utána, ilyenkor mindenhol a legjobb falatok kerülnek az asztalra!

Olasz tivornya

A világ egyik leghíresebb jelmezes felvonulása Velencében van. A legtipikusabb velencei karneváli falat a fritole, az édes, kandírozott gyümölcsökkel gazdagított, bő olajban sült, porcukorral megszórt fánk. Természetesen minden régiónak megvannak a maga specialitásai farsangra – Nápoly környékén, ami az egyik legszegényebb tartomány, ilyenkor extra húsos lasagnéval dőzsölnek, Róma környékén pedig gyakori a szárított sonkával és különböző, drága húsokkal töltött tejszínes tortellini vagy ravioli, de ahol a gnocchi a legnépszerűbb tésztaétel, ott az kerül az asztalra húsos, gazdag raguval. Ahol nem fritolét készítenek, ott is van fánk! A mi csörögénkkel szinte teljesen megegyező cenci, ami szabad fordításban rongyot jelent – utalva az édesség formájára.

Rokfortos sajtfánkocskák >>

Spanyol falatok

A spanyolok tapas-mániája farsangkor sem lankad. A két legnagyobb karneválközpont az andalúz Cadiz és Tenerife a Kanári-szigeteken. Mindkét városnak bőségesen jut a tenger gyümölcseiből, ők ilyenkor rengeteg tengeri finomságot esznek a legegyszerűbb, ünnepi forgatagban is elmajszolható kalamárigyűrűktől elkezdve a halas-rákos tésztákon át egészen a szépen megtermett homárig. A belsőbb területeken, ahol a tengeri herkentyűknél nagyobb kultusza van a húsárunak, ilyenkor különböző kolbászos és véres hurkás tapasokkal, morcillákkal ünnepelhetnek a karneválozók.

Ki lesz a sütikirály? >>

New Orleans-i kavalkád

Bár az Egyesült Államokban sok helyen ünneplik a farsangot, sehol sincs akkora hepaj, mint New Orleans-ban, ahol a karnevált Mardi Grasnak hívják. Ha valakit éppen odavet a jó sora ilyenkor, és sikerül megnéznie a páratlan eseményt a francia negyedben, mindenképpen érdemes megkóstolni a helyi ritkaságokat. A karneválhoz hozzátartozik a gyors étel, de a megszokott corn dogon vagy mexikói tacón kívül a főszerepet a kreol ínyencségek töltik be. A francia alapokból táplálkozó, karibi ízekkel fűszerezett kreol konyha a felvonulás alatt is bőven kínál zamatos falatokat. A kisebb-nagyobb rákok itt is aratnak: levesek, szendvicsek, egytálételek, sült és rántott rákok, egyszerű és agyoncicomázott osztrigák, de fűszeres kolbászok és rusztikus egytálételek is megtalálhatóak a New Orleans-i forgatagban. A fánk azért persze itt is megjelenik: a francia gyökerű beignet ebben a városban futott be szédítő karriert, Mardi Gras idején pedig mindenki ezt eszi!

Fánkok a nagyvilágból >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.