3 ok, miért vagy rettenetesen fáradt evés után

Elmondjuk, mi lehet az a három ok, ami miatt nagyon fáradtnak érzed magad az étkezések után.

Akár rendszeresen, akár időnként tapasztalod, a ’kajakóma’ (vagy annak mini, múló változata) nagyon gyakori és általában teljesen ártalmatlan jelenség. És többnyire az okok is azok. De vajon pontosan miért van, hogy legszívesebben nyomnál egy szundit ebéd után?

3 ok, miért vagy nagyon fáradt evés után

1. Az étkezések időzítése

Fáradt vagy ebéd után? Előfordulhat, hogy a munka terhelt le túlságosan, de alapvetően ezt a jelenséget a legtöbben tapasztaljuk, és nincs benne semmi különös. A cirkadiánritmusunk a mumus ilyenkor.

A Yale Journal of Biology and Medicine című folyóiratban 2019-ben megjelent áttekintés megállapítja, hogy a cirkadiánritmusunkban épp délután 2-4 óra körül van egy kis hullámvölgy, hogy aztán a kora esti órákban újra élénkebbnek érezzük magunkat.

Ebből kiindulva teljesen normális, hogy ebéd után kicsit álmosabb vagy, esetleg ledőlsz egy gyors délutáni sziesztára - a fáradtság mértéke és gyakorisága a veleszületett biológiai ritmusoddal és azzal függ össze, hogy mikor ebédelsz.

2. Olyan ételeket fogyasztasz, amelyek álmosítanak

Ha az étrenddel és az életmóddal próbálod meghekkelni az alvásodat, valószínűleg tisztában vagy vele, hogy bizonyos ételek és italok segítenek beizzítani a báránykákat. Bár ez rendkívül hasznos lehet, amikor eljön az ideje, hogy ágyba bújj, napközben ezeknek az ételeknek a fogyasztása kontraproduktív lehet. Az alábbi ételeket, ha nem is kerülöd el ebédnél, érdemes tisztában lenned a fogyasztásuk ’kockázatával’.

  • Triptofánban gazdag ételek, beleértve a lencsét, lazacot, spenótot, mogyoróvajat, tökmagot, sajtot és pulykát.
  • Melatoninban gazdag ételek, így a pisztácia, a tojás és a lazac.
  • Cseresznyelé, amely melatonint és triptofánt is tartalmaz.
  • Tej, amely szintén tartalmaz melatonint és triptofánt.
  • Kamillatea.
  • A D-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint a zsíros halak, a tojássárgája, a gombák és a dúsított élelmiszerek közvetlenül és közvetve is befolyásolhatják az alvást.

Ezek a fogások segítenek, hogy ne fáradj el nagyon ebéd után:

3. A szokásosnál több magas zsírtartalmú élelmiszert fogyasztottál, ami étrendi egyensúlytalanságra figyelmeztethet

Egy régebbi, a Physiology & Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány 18 férfi és nő esetében vetette össze a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, valamint az alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú reggelik hatásait.

Azok a résztvevők, akik a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú reggelit fogyasztották, arról számoltak be, hogy két-három órával az étkezés után álmosabbnak érezték magukat, és három óra elteltével jelentősen fáradtabbak voltak, mint a másik csoport tagjai.

A kutatók arra jutottak, hogy a zsírban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étkezések után jelentősen magasabb volt a koleszisztokinin koncentrációja, amely egy olyan hormon az emésztőrendszerben, amely serkenti a zsír és a fehérje emésztését. A kolecisztokininnak köszönhető a jóllakottság érzése, ugyanakkor álmosságot is okoz, így az olyan étkezések után, amelyekben nagy ennek a koncentrációja, a szokásosnál is álmosabbnak érezheted magad.

Fontos megjegyezni, hogy az egészséges zsírok és a fehérjék kulcsfontosságúak a kiegyensúlyozott étrendben, és ha nem juttatod be a kellő tápanyagokat, az kihathat az energiaszintedre és az általános egészségi állapotodra. Vagyis: ne iktasd ki őket teljes egészében, hogy kiküszöböld a fáradtságérzést!

Forrásunk volt.


Még több izgalmas cikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek