Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fáradt vagy, sápadt és hullik a hajad? Lehet, hogy ez a betegség áll a háttérben, érdemes utánajárnod!

Ennek a betegségnek nincsenek specifikus tünetei, ezért ha az alábbiakat látod magadon, keresd fel a háziorvosod!

A vas nélkülözhetetlen tápanyag az emberi test számára, az oxigéntárolásban és -szállításban van szerepe. A szervezetünkben egy fontos fehérjéhez, az oxigén szállításáért felelős hemoglobinhoz kapcsolódik. Vasat tárolunk a májban, az izmainkban, ezen kívül még egyes enzimek összetevőjeként van jelen.

A vashiány tünetei

A vashiánynak több, nem specifikus tünete van. Ezek közé tartozik a hajhullás, a sápadt bőr, a krónikus fáradtság, rendszeres fejfájás, gyengeségérzet, szédülés, akár ájulás is, de lehet jele az alacsony vérnyomás vagy a szapora szívverés is. Járhat figyelem- és koncentrációzavarral, a fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenésével.

A vashiány okai

A vashiány kialakulásnak több oka is lehet.

  • Az étrendünket tekintve előfordulhat, hogy elégtelen a vasbevitelünk, pl. ha kevés húst fogyasztunk, esetleg ezeket teljesen mellőzzük az étrendünkből, pl. vegán táplálkozás vagy szélsőséges diéták esetén. 
  • Vannak olyan élethelyzetek, amikor fokozott a szervezetünk vasbeviteli-igénye. Ilyen pl. a gyermekkor, a várandósság, a szoptatás ideje, az időskor, illetve a rendszeres fizikai aktivitás, a sportolás.
  • Külön figyelmet igényelnek azok az élethelyzetek, amikor fokozott a vérvesztés – nők esetében a menstruáció miatt eleve magasabb a vasszükséglet, de műtétek, vérzéses betegségek esetén is oda kell figyelni.
  • Csökkenthetik a táplálékkal elfogyasztott vas felszívódását egyes krónikus betegségek, mint pl. a gyulladásos bélbetegségek (Crohn, colitis ulcerosa), egyes ételallergiák, a cöliákia, a laktózintolerancia.

A vashiány megállapítása és kezelése

A vashiány megállapítása és gyógyszeres kezelése orvosi feladat, a fenti tünetek észlelésekor forduljunk kezelőorvosunkhoz! A terápia általában étrendi és gyógyszeres, illetve a kiváltó okok feltérképezése és megszüntetése.

Hogy biztosíthatjuk a megfelelő vasbevitelt?

Legjobban hasznosuló vasforrások a vörös húsok (marha-, borjú-, sertés-, vadhúsok) és belsőségek közül a máj. A növényekben, például a teljeskiőrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben, olajos magvakban, diófélékben található vas az állati eredetű vashoz képest fele-harmada részben hasznosul. Viszont a növényi vas felszívódása egyidejű C-vitamin-fogyasztás mellett négyszeresére növelhető, tehát a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök fogyasztásával már harcolhatunk a vashiány ellen. Ilyenek pl. a kivi, a citrusfélék, illetve nyári szezonban a fekete- és a piros ribizli, a szeder.

Ne vegyük félvállról!

A vashiány nem csak egy csillag a vérképünkön, mindenképp orvosolandó hiánybetegség. A kezeletlen vashiány az egyre súlyosbodó tüneteken túl gyermekeknél a szellemi fejlődés elmaradásához, várandósoknál koraszüléshez vezethet. Lényeges, hogy kiderítsük a vashiány okát és azt is kezeljük, táplálkozásunkon pedig változtassunk a javulás érdekében!

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!