Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam ezt a szuper receptet egy női magazinban, és annyira ízlett, hogy azóta többször is elkészítettem, főleg ünnepek alkalmával.

Lazac céklaágyon recept

Természetesen hétköznapokon, átlagos hétvégéken is asztalra tehetjük, de azt meg kell hagyni, hogy az ára elég borsos, így én inkább karácsonyi menüként, vagy a vacsoravendégeim részére szoktam megfőzni. Kell hozzá ugyanis lazac, aszalt vörösáfonya és cékla.

Elsőre fura párosításnak tűnik a lazac a maga vizes ízével és a cékla enyhe "földízével", de valamiért mégis fantasztikus párost alkotnak. Ehhez jön még egy kevés citrusos-, és egy enyhén édeskés aroma: a citrom és a narancs, valamint az aszalt vörösáfonya.

Szeretem ezt a receptet, mert nem kell hozzá sok alapanyag, nagyon egyszerű, és gyorsan megvan. Röviddel a sütés előtt bepácoljuk a lazacot egy citromos-olívaolajos-kapros lébe. Míg ez pácolódik, a céklákat sütőben elősütjük, majd ráfektetjük a lazacszeleteket, végül meghintjük a narancshéjjal és az áfonyával. Nem kell sokat bíbelődi vele, na jó…talán a céklával, de ezt is túllehet élni. Azért egy kesztyűt érdemes felvenni, mielőtt nekiesnénk a pucolásnak, hiszen a cékla erőteljesen fog.

Nem csak finom, igen egészséges is!

Lazac céklaágyon recept

A lazac rózsaszínes-narancsos színben játszó húsú hal, szálkamentes, és a tonhalhoz hasonlósan sok egészségre kedvező hatást gyakorló omega-3 zsírsavat tartalmaz. Érdekesség, hogy a Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacokat tartják a legkiválóbb ízűnek.

A cékla - főleg a téli hónapokban - az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk. Jelentős a kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban is. A népi gyógyászatban kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású, erősíti az immunrendszert. Magas folsav-tartalma miatt kismamák számára is ajánlott a fogyasztása.

A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek