Biztosan nem fonnyad meg a friss brokkoli, ha így fagyasztod le

Ha brokkolit veszünk, de csak később tudjuk megfőzni, gyakran elsárgul és megfonnyad. Egy nagyon egyszerű megoldás van ez ellen: a mélyhűtő.

Mivel a legtöbbször műanyag fóliába csomagolva kapjuk a boltban, érdemes ebből kivenni, és frissen lefagyasztani a brokkolit. Így semennyit nem veszít minőségéből, sőt a saját dolgunkat is könnyebbé tesszük. Hiszen épp a lefagyasztás folyamata miatt, amikor később elővesszük a fagyos brokkolit, alig pár perc lesz elkészíteni. Csupán pár lépés lefagyasztani a brokkoli, és hetek, hónapok múlva is lehet belőle szupergyors vacsoránk.

A fagyasztás titka

Persze bedobhatnánk az egészet a fagyasztóba, de sokkal jobban járunk, ha vesszük a „fáradtságot” és az extra 10 percet annak érdekében, hogy a fagyott brokkoli finomabb legyen.

Gyors vacsorák hőse a fagyasztott brokkoli: mutatjuk mit, hogyan csinálj

A blansírozás egy olyan konyhai eljárás, aminek során rövid időre forró vízbe dobjuk a zöldségeket. Amennyiben ezt fagyasztás előtt megtesszük, „bezárjuk” a bennük lévő tápanyagokat. Élénkebb íze és színe is lesz az így lefagyasztott brokkolinak.

Kevés hozzáadott munkával tehát biztosak lehetünk abban, hogy a későbbre elrakott brokkoli ízletes és nem vizes lesz.

Fagyasztás lépésről lépésre

Először is vágjuk a brokkolit körülbelül azonos méretű rózsákra. A vastag szárát semmiképp ne dobjuk el, ennek felhasználására itt egy remek tipp:

A brokkolirózsákat mossuk meg alaposan, hogy semmilyen kosz vagy bogár ne maradjon rajtuk. Egy lábasban forraljunk vizet, és készítsünk a tűzhely mellé egy jeges vízzel megtöltött tálat.

A zöldséget dobjuk a lobogó vízbe, majd 3 percig hagyjuk főni. Utána azonnal szedjük őket a jeges vízbe, hogy megállítsuk a főzés folyamatát. Ezzel biztosíthatjuk, hogy nem lesz túl puha a zöldség a fagyasztáshoz.

Ugyanezt a hatást érjük el, ha párolóbetétben, forró víz fölött 5 percig pároljuk a brokkolit. Itt is ugyanúgy használjunk jégfürdőt.

A blansírozott zöldségeket tegyük egy rétegben tálcára vagy tepsire. Így nem fognak összefagyni a mélyhűtőben.

Két óra alatt készre fognak fagyni, ekkor vegyük ki a fagyasztóból, és egyben vagy kisebb adagokra osztva tegyük őket vissza zacskóban, esetleg dobozban.

Az ilyen módon fagyasztott brokkoli akár egy évig is eláll. Felhasználásnál nem kell feltétlenül kiolvasztani, fagyott állapotban is megfőzhetjük vele kedvenc ételeinket. Mivel a blansírozással kicsit előfőztük, gyorsabban elkészül majd.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Zöldséges cikkek, nem csak vegetáriánusoknak:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...