Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meglepő, de így készül a TÖKÉLETES RIZS egy séf szerint

A tökéletesnek titulált (ragacsos) rizs receptjét egy koreai-amerikai séf mutatta be, mi pedig biztosak vagyunk benne, hogy ezt a módszert (is) érdemes lesz kipróbálni. 

Hogy kinek mi a tökéletes rizs, arról nagyon megoszlanak a vélemények. Van, aki a szárazabb, pergősebb köretet részesíti előnyben és van, aki úgy szereti, ha egy kicsit ragacsosabb, puhább az étel állaga. 

A TikTok videómegosztón egy koreai születésű amerikai séf, Chris Cho mutatta meg a tökéletes ragacsos rizs főzésének metódusát. Bár eltart egy darabig, még elkészül a köret, a végeredményt nézve ezt a módszert sokan fogják kedvelni!

Hogyan is készíti Chris a rizst? Mosással és áztatással!

A videóban egy kisebb mérőedényt használva két adag rizs kerül a lábosba (fontos, hogy olyan lábost használjunk, amelyhez megvan a tökéletesen passzoló fedő, hogy a rizs később jól tudjon párolódni). A rizst ezután felönti vízzel, átmossa, leönti róla a víz nagy részét, majd ezt a mozdulatsort háromszor megismétli. Az utolsó körben a rizst 30 percig ázni hagyja a vízben, itt pedig jól láthatóvá válik, mennyivel világosabb lesz a rizs, amelyből részben kiválik a keményítő a fél órás áztatás során. 

A kezét használja!

Ezután jön a főzés előtti legfontosabb momentum, az arányok kiegyenlítése. A séf kezével lenyomkodja a rizst, így az edényben lévő víz a felszínre kerül. A víz mennyisége akkor megfelelő, ha 1,2-szer annyi víz van a rizsen, mint amennyi rizs van az edényben (ne feledjük, a rizs már magába szívott egy csomó vizet a félórás áztatás során). Ha a kelleténél több víz van a tálban, egyszerűen öntsünk le belőle egy keveset, ahogy Chris elmondja videójában, az „ázsiai megoldás” csupán annyiból áll, hogy belerakod az ujjad a vízbe, és ha az első ujjperc feléig ér a víz, akkor már neki is vághatsz a főzésnek. 

A főzés során a séf a 10-5-5 szabályt használja, amely a következőből áll: közepes lángon felforralja a vizet, így főzi tíz percig lefedve, majd lejjebb veszi a hőfokot, alacsony hőmérsékleten párolja 5 percig, majd a tűzhelyet lekapcsolva még öt percig párolja az ételt saját gőzében, természetesen szintén lefedve. 

Az eredmény egy kicsit ragacsosabb, de nem masszává összeállt rizs, amely tökéletesen passzol bármilyen étel mellé – és csak ajánlani tudjuk hozzá a legjobb ázsiai receptjeinket oldalunkról. A koreai-amerikai séf saját Instagram-oldalán még számos, főzéssel kapcsolatos praktikát találhattok, érdemes megnézni ezeket is. 

Ez is érdekelhet:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!