Meglepő, de így készül a TÖKÉLETES RIZS egy séf szerint

A tökéletesnek titulált (ragacsos) rizs receptjét egy koreai-amerikai séf mutatta be, mi pedig biztosak vagyunk benne, hogy ezt a módszert (is) érdemes lesz kipróbálni. 

Hogy kinek mi a tökéletes rizs, arról nagyon megoszlanak a vélemények. Van, aki a szárazabb, pergősebb köretet részesíti előnyben és van, aki úgy szereti, ha egy kicsit ragacsosabb, puhább az étel állaga.

A TikTok videómegosztón egy koreai születésű amerikai séf, Chris Cho mutatta meg a tökéletes ragacsos rizs főzésének metódusát. Bár eltart egy darabig, még elkészül a köret, a végeredményt nézve ezt a módszert sokan fogják kedvelni!

@chefchrischo

How to cook perfect rice ‍ ##quickrecipes ##healthyrecipe ##rice ##cooking ##recipe ##koreanfood ##stickyrice ##steamedrice ##tiktokchef ##밥 ##추천 ##fyp

original sound - chefchrischo

Hogyan is készíti Chris a rizst? Mosással és áztatással!

A videóban egy kisebb mérőedényt használva két adag rizs kerül a lábosba (fontos, hogy olyan lábost használjunk, amelyhez megvan a tökéletesen passzoló fedő, hogy a rizs később jól tudjon párolódni). A rizst ezután felönti vízzel, átmossa, leönti róla a víz nagy részét, majd ezt a mozdulatsort háromszor megismétli. Az utolsó körben a rizst 30 percig ázni hagyja a vízben, itt pedig jól láthatóvá válik, mennyivel világosabb lesz a rizs, amelyből részben kiválik a keményítő a fél órás áztatás során.

A kezét használja!

Ezután jön a főzés előtti legfontosabb momentum, az arányok kiegyenlítése. A séf kezével lenyomkodja a rizst, így az edényben lévő víz a felszínre kerül. A víz mennyisége akkor megfelelő, ha 1,2-szer annyi víz van a rizsen, mint amennyi rizs van az edényben (ne feledjük, a rizs már magába szívott egy csomó vizet a félórás áztatás során). Ha a kelleténél több víz van a tálban, egyszerűen öntsünk le belőle egy keveset, ahogy Chris elmondja videójában, az "ázsiai megoldás" csupán annyiból áll, hogy belerakod az ujjad a vízbe, és ha az első ujjperc feléig ér a víz, akkor már neki is vághatsz a főzésnek.

A főzés során a séf a 10-5-5 szabályt használja, amely a következőből áll: közepes lángon felforralja a vizet, így főzi tíz percig lefedve, majd lejjebb veszi a hőfokot, alacsony hőmérsékleten párolja 5 percig, majd a tűzhelyet lekapcsolva még öt percig párolja az ételt saját gőzében, természetesen szintén lefedve.

Az eredmény egy kicsit ragacsosabb, de nem masszává összeállt rizs, amely tökéletesen passzol bármilyen étel mellé - és csak ajánlani tudjuk hozzá a legjobb ázsiai receptjeinket oldalunkról. A koreai-amerikai séf saját Instagram-oldalán még számos, főzéssel kapcsolatos praktikát találhattok, érdemes megnézni ezeket is.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...