Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így moss kezet sokszor, ha bőrbetegséged van

Annak is fontos a higiénia, aki a háta közepére sem kívánja a szappant.

A koronavírusos járvány közepén az egyik legfontosabb védekezési mechanizmus kétségkívül a kézmosás, a szappan ugyanis megbontja a vírus külső burokját, és ezzel szaporodóképtelenné teszi azt. Pofonegyszerűnek tűnhet, de azoknak, akiknek bőrbetegségük van, nem olyan egyszerű az a gyakori kézmosás, sőt, gyakran rosszabbá teszi a helyzetet.

Az olyan bőrszárazsággal, repedezéssel és sebesedéssel járó bőrbetegségeknél, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör, a gyakori szappanos kézmosás kifejezetten ronthat az eredeti betegségen, annak ellenére, hogy a koronavírustól megvéd. Erre rájöhet még a kézfertőtlenítők használata, ezek szintén kiszárítják a bőrt, így nem bizonyulnak sokkal jobb megoldásnak.

Töröld meg rendesen a kezedet!

Ha ilyen bőrszárazsággal járó betegséged van, az első hasznos tanács az, hogy töröld meg a kezeidet kézmosás után annyira, amennyire csak tudod, úgy, hogy figyelj az ujjaid közére is. Ennek két oka is van: az egyik az, hogy a vírusok és baktériumok könnyebben terjednek nedves környezetben, a másik pedig az, hogy a víz maga is szárítja a bőrt, minél tovább marad rajta, annál inkább. A kézmosás után pedig érdemes mindig kézkrémet használni, hogy csökkentsd a szárazság mértékét.

Hidratálj, hidratálj, hidratálj!

Minden egyes kézmosás és kézfertőtlenítő használata után kend be a kezedet kézkrémmel, hogy minimalizáld a kiszáradást. Bár alapvetően az lenne a célszerű, hogy kevesebbet moss kezet durva szappannal, a járványhelyzetben ez nem éppen előnyös, ezért a második legjobb dolog, amit tehetsz, az az, hogy rögtön hidratálsz, amint szappan vagy kézfertőtlenítő érte a kezedet. Minél vastagabb, zsírosabb a krém, annál jobb, de várd meg, amíg beszívja a kezed, mielőtt bármi máshoz nyúlsz.

Mindenképpen szedd a gyógyszereid!

Vannak olyan bőrbetegségek, amelyek azzal járnak, hogy az immunrendszert elnyomó, immunhiányos állapotot előidéző gyógyszereket kell szedni. Szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy járványidőszakban sem jó, ha ezeket a gyógyszereket inkább nem szeded be, annak ellenére, hogy az immunhiányos állapot miatt rád értelemszerűen veszélyesebb a koronavírus, mint másokra. A helyzet több odafigyelést igényel, de semmilyen helyzetben nem az a jó megoldás, ha valaki nem szedi be a számára felírt, egészségéhez fontos gyógyszereket – figyelmeztetnek az orvosok.

via

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!