Ezért építsd be az étrendedbe az étkezési sörélesztőt

Az egészségtudatos körökben a sörélesztő most nagyot fut, és rengeteg étel elkészítéséhez használják – a titok nemcsak abban rejlik, hogy nagyjából olyan íze van, mint a sajtnak, és ezért helyettesítővé válik, hanem a számos egészséges tulajdonságában is.

A sörélesztőpehely szerencsére már egyre több helyen kapható, de jellemzően nem élesztőként használják – rengeteg más pozitívuma miatt az egészségtudatos étrend egyik alapkövévé vált az elmúlt években.

Teljesen vegán opció

A sörélesztő olyan élesztőgombával készül, ami egy családba tartozik a hagyományos élesztőével, de nincs élő gomba a végtermékben. Az élesztősejteket cukor, például melasz vagy cékla felhasználásával növesztik, majd hővel dezaktiválják, szárítják és szétmorzsolják. A legtöbb kapható verzióban ráadásul hozzáadott tápérték, vitaminok és ásványi anyagok is találhatók. A sajtos íze miatt rengeteg ételben jól használható, és semmilyen állati eredetű összetevő nincs benne, így a vegánok is fogyaszthatják.

Tele van hasznos anyagokkal

Fajtája válogatja, de a legtöbb sörélesztő két nagykanálnyi mennyiségében 40 kalória, 3 gramm szénhidrát, 2 gramm rost, valamint 5 gramm fehérje található, és tele van B-vitaminfélékkel. A napi ajánlott folátmennyiség 90 százaléka, a niacin kétszerese, a B6-vitamin és a riboflavin esetében egyaránt több mint négyszerese, valamint a tiamin ötszöröse, a B12 pedig hatszorosa a felnőtt ember számára szükséges mennyiségnek benne. Utóbbi azért is fontos, mert azok, akik nem fogyasztanak állati eredetű ételeket, jellemzően kevés B12-t visznek a szervezetükbe.

Jót tesz az emésztőrendszer egészségének

Még csak most kezdjük érteni, hogy a gyomorban található mikrobiom milyen fontos az egész szervezet szempontjából. A sörélesztő béta-glükánt tartalmaz, amely egy bizonyos típusú rost, javítja az immunitást és a csontsűrűséget, csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást, és potenciálisan csökkentheti a rák kockázatát is. A rosttartalma egyébként az egész emésztőrendszerre jó hatással van, és kis mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat, szelént és cinket is.

Rengeteg mindenre felhasználható

A sörélesztő ízét legtöbbször a parmezánéhoz szokták hasonlítani. Mivel a sajtfélék alapvetően nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé, ezzel a megoldással sok területen helyettesíteni lehet őket, ami nemcsak a laktózérzékenyeknek és a vegánoknak nagyon jó, hanem mindenkinek, aki egészségtudatosabban szeretne élni. Még akár édességekhez is felhasználható, bár fajtája válogatja, mennyire erős a sajtíze – érdemes kísérletezgetni vele, mielőtt belerakjuk bármi olyanba, amit nem szeretnénk extra sajtos ízzel ellátni.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?