Ezért építsd be az étrendedbe az étkezési sörélesztőt

Az egészségtudatos körökben a sörélesztő most nagyot fut, és rengeteg étel elkészítéséhez használják – a titok nemcsak abban rejlik, hogy nagyjából olyan íze van, mint a sajtnak, és ezért helyettesítővé válik, hanem a számos egészséges tulajdonságában is.

A sörélesztőpehely szerencsére már egyre több helyen kapható, de jellemzően nem élesztőként használják – rengeteg más pozitívuma miatt az egészségtudatos étrend egyik alapkövévé vált az elmúlt években.

Teljesen vegán opció

A sörélesztő olyan élesztőgombával készül, ami egy családba tartozik a hagyományos élesztőével, de nincs élő gomba a végtermékben. Az élesztősejteket cukor, például melasz vagy cékla felhasználásával növesztik, majd hővel dezaktiválják, szárítják és szétmorzsolják. A legtöbb kapható verzióban ráadásul hozzáadott tápérték, vitaminok és ásványi anyagok is találhatók. A sajtos íze miatt rengeteg ételben jól használható, és semmilyen állati eredetű összetevő nincs benne, így a vegánok is fogyaszthatják.

Tele van hasznos anyagokkal

Fajtája válogatja, de a legtöbb sörélesztő két nagykanálnyi mennyiségében 40 kalória, 3 gramm szénhidrát, 2 gramm rost, valamint 5 gramm fehérje található, és tele van B-vitaminfélékkel. A napi ajánlott folátmennyiség 90 százaléka, a niacin kétszerese, a B6-vitamin és a riboflavin esetében egyaránt több mint négyszerese, valamint a tiamin ötszöröse, a B12 pedig hatszorosa a felnőtt ember számára szükséges mennyiségnek benne. Utóbbi azért is fontos, mert azok, akik nem fogyasztanak állati eredetű ételeket, jellemzően kevés B12-t visznek a szervezetükbe.

Jót tesz az emésztőrendszer egészségének

Még csak most kezdjük érteni, hogy a gyomorban található mikrobiom milyen fontos az egész szervezet szempontjából. A sörélesztő béta-glükánt tartalmaz, amely egy bizonyos típusú rost, javítja az immunitást és a csontsűrűséget, csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást, és potenciálisan csökkentheti a rák kockázatát is. A rosttartalma egyébként az egész emésztőrendszerre jó hatással van, és kis mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat, szelént és cinket is.

Rengeteg mindenre felhasználható

A sörélesztő ízét legtöbbször a parmezánéhoz szokták hasonlítani. Mivel a sajtfélék alapvetően nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé, ezzel a megoldással sok területen helyettesíteni lehet őket, ami nemcsak a laktózérzékenyeknek és a vegánoknak nagyon jó, hanem mindenkinek, aki egészségtudatosabban szeretne élni. Még akár édességekhez is felhasználható, bár fajtája válogatja, mennyire erős a sajtíze – érdemes kísérletezgetni vele, mielőtt belerakjuk bármi olyanba, amit nem szeretnénk extra sajtos ízzel ellátni.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...