Ezért építsd be az étrendedbe az étkezési sörélesztőt

Az egészségtudatos körökben a sörélesztő most nagyot fut, és rengeteg étel elkészítéséhez használják – a titok nemcsak abban rejlik, hogy nagyjából olyan íze van, mint a sajtnak, és ezért helyettesítővé válik, hanem a számos egészséges tulajdonságában is.

A sörélesztőpehely szerencsére már egyre több helyen kapható, de jellemzően nem élesztőként használják – rengeteg más pozitívuma miatt az egészségtudatos étrend egyik alapkövévé vált az elmúlt években.

Teljesen vegán opció

A sörélesztő olyan élesztőgombával készül, ami egy családba tartozik a hagyományos élesztőével, de nincs élő gomba a végtermékben. Az élesztősejteket cukor, például melasz vagy cékla felhasználásával növesztik, majd hővel dezaktiválják, szárítják és szétmorzsolják. A legtöbb kapható verzióban ráadásul hozzáadott tápérték, vitaminok és ásványi anyagok is találhatók. A sajtos íze miatt rengeteg ételben jól használható, és semmilyen állati eredetű összetevő nincs benne, így a vegánok is fogyaszthatják.

Tele van hasznos anyagokkal

Fajtája válogatja, de a legtöbb sörélesztő két nagykanálnyi mennyiségében 40 kalória, 3 gramm szénhidrát, 2 gramm rost, valamint 5 gramm fehérje található, és tele van B-vitaminfélékkel. A napi ajánlott folátmennyiség 90 százaléka, a niacin kétszerese, a B6-vitamin és a riboflavin esetében egyaránt több mint négyszerese, valamint a tiamin ötszöröse, a B12 pedig hatszorosa a felnőtt ember számára szükséges mennyiségnek benne. Utóbbi azért is fontos, mert azok, akik nem fogyasztanak állati eredetű ételeket, jellemzően kevés B12-t visznek a szervezetükbe.

Jót tesz az emésztőrendszer egészségének

Még csak most kezdjük érteni, hogy a gyomorban található mikrobiom milyen fontos az egész szervezet szempontjából. A sörélesztő béta-glükánt tartalmaz, amely egy bizonyos típusú rost, javítja az immunitást és a csontsűrűséget, csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást, és potenciálisan csökkentheti a rák kockázatát is. A rosttartalma egyébként az egész emésztőrendszerre jó hatással van, és kis mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat, szelént és cinket is.

Rengeteg mindenre felhasználható

A sörélesztő ízét legtöbbször a parmezánéhoz szokták hasonlítani. Mivel a sajtfélék alapvetően nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé, ezzel a megoldással sok területen helyettesíteni lehet őket, ami nemcsak a laktózérzékenyeknek és a vegánoknak nagyon jó, hanem mindenkinek, aki egészségtudatosabban szeretne élni. Még akár édességekhez is felhasználható, bár fajtája válogatja, mennyire erős a sajtíze – érdemes kísérletezgetni vele, mielőtt belerakjuk bármi olyanba, amit nem szeretnénk extra sajtos ízzel ellátni.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...