Ezért bukjuk el újévi fogadalmainkat - 3+1 hiba, amit érdemes kiküszöbölni

Ha ezekre odafigyelsz, idén tutira sikerül elérni a céljaidat!

Az újévi fogadalmak már-már legendának számítanak, hiszen valamilyen formában újra és újra megfogadjuk őket, de nagyon gyakori, hogy betartani nem tudjuk. Ha mégis sikerül egy darabig a fogadalomnak megfelelően viselkednünk, akkor gyakran a motiváció és a lelkesedés hagy alább idővel - mi magunk pedig elkönyvelünk egy újabb kudarcot. Ismerős ez a forgatókönyv? Ha igen, akkor most elmondjuk, miért lehet bukás az újévi fogadalom.

Csak halogatsz

Fogadalmaink attól újéviek, hogy nem ma vagy holnap kezdjük el betartani őket, hanem majd újévkor. Azaz ráérünk vele. Ráérünk lefogyni, ráérünk tornázni, ráérünk kevesebbet kütyüzni stb. Addig pedig legálisan minden maradhat a régiben.

Ne halogassunk, ne misztifikáljunk - tervezzük meg új életünket, és kezdjük el azonnal!

Túl sokat akarsz egyszerre

Újévi fogadalmainkra jellemző, hogy mindent akarunk egyszerre, túl sok vagy irreális elvárásokat támasztunk magunkkal szemben. Sok mindent megfogadunk, de a rengeteg változás olyan mértékben bolygatná fel a mindennapjainkat, hogy aztán végül egyet sem tudunk betartani közülük. Volt cél, nincs cél.

És lehetőleg azonnal

Ha egy cél eléréséhez egyetlen üdvözítő út vezet, akkor mindig gyanakodjunk. Ne higgyük el, hogy „ezzel a diétával két hét alatt leadunk 15 kg-ot”, és azt se, ha az arcunkba tolják a kamu „előtte-utána” fotókat mellékletként. Van, amit nem tudunk megspórolni, ezért, ha változást szeretnénk elérni, ahhoz idő kell. Hiszen legyen szó súlyról vagy szociális kapcsolatokról, egy kialakult helyzet megváltoztatásához idő kell. Legyünk türelmesek önmagunkkal!

Minden jobb lesz

Az újévi fogadalomtól nem fog megváltozni az életünk, nem lesz gyökeresen más, mint korábban. Önmagában attól, hogy sikerül lefogynunk és elérjük a kitűzött célsúlyunkat, nem leszünk boldogabbak. Lehet, hogy átmenetileg jobban érezzük magunkat, de önáltatás lenne azt gondolni, hogy a megfelelő testalkat a boldogság kizárólagos forrása. A kitűzött célok elérése gyakran hamisan azzal kecsegtet, hogy a boldogság elérésének egyetlen kulcsa van. Az élet ennél sokkal összetettebb, ezért gondoljunk mindig arra, mi minden más felelős azért, hogy elértük a célunkat és jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép

Címlapról ajánljuk

További cikkek