Betartható újévi fogadalom? 5 tipp a pszichológustól - ezeket gondold át, mielőtt belevágsz!

Te szoktál újévi fogadalmakat tenni? És sikerül is hosszú távon megtartani őket? Ha nem, de idén szeretnéd, ha sikerülne, akkor fogadd meg szakértőnk tanácsait.

Az év végén alaposan átgondoljuk az újévi fogadalmainkat, de gyakran előfordul, hogy egy hónap után már alábbhagy a kezdeti lelkesedésünk. Az első pár napban nagyon odafigyelünk, csináljuk, ahogy elterveztük, de aztán minden visszatér a régi kerékvágásba, mi pedig hátra dőlve konstatáljuk, hogy idén sem jött össze. Rosszabb esetben pedig bűntudattal marcangoljunk magunkat még jobban, mint azelőtt és megerősítjük magunkat abban, hogy semmire sem vagyunk jók.

Ha valóban szeretnénk valamin változtatni, akkor az alábbi szempontokat érdemes átgondolnunk, mielőtt nekivágunk.

Nem kell az új évhez kötnöd a változást!

Valamiért a január 1. egy misztikus dátum, sokunk számára ott kezdődik el valami, ott indul el az a változás, amire egészen addig vártunk. Vagyis, inkább addig halogattuk a változást, hogy majd az új évben nekilássunk és cselekedjünk, hogy szinte elfogyott a szufla. Motiváció hiányában pedig nehéz lesz cselekedni. Ez a halogatás csak arra jó, hogy saját magunk számára megmagyarázzuk, miért nem lépünk rá azonnal a változás útjára, miért várunk erre akár fél évet is (sic!). Ezért, ha nincs újévi fogadalmunk, akkor lehet, hogy valamit jól csinálunk: a célok eléréséhez ugyanis nem a dátumon keresztül vezet az út.

Legyél motivált!

Jó, ha van a fogadalom körül egy szélesebb kontextus, egy távolabbi végcél, ami emlékeztet bennünket arra, miért is dolgozunk. Határozzuk meg, hogy miért szeretnénk pl. többet edzeni, mozogni! Tehetjük például azért, hogy egészségesebbek legyünk, ez pedig segíteni fog abban minket, hogy láthassuk a gyerekeinket felnőni. Belső motiváció nélkül nehéz bármiféle célt betartani. Ezért fontos, hogy ne csak a cselekvésre fókuszáljunk (pl. heti négyszer fogok edzeni), hanem egy általunk kitűzött távolabbi célra is, ami elég erőt ad a folyamat során, hogy kitartsunk a végéig. Hogy milyen a jó cél, arról egy évvel ezelőtt már írtunk itt.

Tervezd meg!

  • Legyen egy terv a fejünkben – vagy akár a határidőnaplónkban –, hogy hogyan fogjuk a célunkat/céljainkat teljesíteni! Például mikorra iktatjuk be a testmozgást, hol van ennek ideje a mindennapokban. Gondoljuk át, ki tud nekünk segíteni, kitől kérhetünk támogatást, hogy meg is tudjuk valósítani!
  • Legyen mindig prioritás a célok között, azaz egy olyan fontossági sorrend, ami adott esetben segít dönteni!
  • Legyen mindig egy B tervünk is arra az esetre, ha valamiért nem működik az előre eltervezett út! Ne essünk kétségbe attól, ha letérünk az útról, mert egy kis kitérő még nem törli el az addigi eredményeinket, az úthoz pedig vissza tudunk találni.

Legyél rugalmas!

Előfordul, hogy az előre kitűzött célok rugalmatlanok – nem engednek mozgásteret – és ez komoly feszültséggel járhat akkor, ha nem tudjuk teljesíteni. Tudjunk felül emelkedni és megérteni azt, amikor valamit nem tudtunk teljesíteni, de ettől még nem dől össze a terv, csak újra értelmeződik. A heti négy edzés egy betegség alatt nem fog összejönni, de ha meggyógyulsz, majd tornázol többet – vagy nem, de ettől még nem dől össze a világ.

Tarts mértéket!

Gyakran hajlamosak vagyunk túlvállalni magunkat és a teljes változásra törekszünk. Ezért nem egy-két, hanem hat-nyolc fogadalmat is megfogalmazunk, amelyeket sokkal nehezebb teljesíteni, így nagyobb valószínűséggel már az elején kódoljuk a kudarcot.Ehelyett érdemes egy, max. két dologra fókuszálnunk, hogy sikeresebbek legyünk annak elérésében.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?