Ezeket vinnénk egy lakatlan szigetre

Képzeljük el, hogy egy lakatlan szigeten találjuk magunkat, ahol nincsenek piacok, boltok és bevásárlóközpontok. Milyen ételeket vinnénk magunkkal kifogyhatatlan kosárkánkban?

A lakatlan sziget ötlete régóta foglalkoztat bennünket, regények, filmek, sorozatok és önismereti gyakorlatok százai játszadoznak el ezzel a gondolattal. A leggyakoribb kérdés, hogy milyen eszközöket, milyen könyvet vagy épp milyen zenét vinnénk magunkkal. Pedig ezeknél az élelmiszerek talán picit lényegesebbek.

Képzeljük el, hogy egy lakatlan szigeten találjuk magunkat, ahol nincsenek piacok, boltok és bevásárlóközpontok, viszont lehetőségünk van kiválasztani néhány olyan élelmiszert, amely mindig rendelkezésünkre állna. Mit vinnénk magunkkal kifogyhatatlan kosárkánkban? A kérdés azért érdekes, mert így megtudhatjuk, melyek is azok az ennivalók, amelyek szerves részét képezik az életünknek.

Az internet és a közösségi hálók bugyraiban megtett rövid barangolás után kiderül, hogy a legnépszerűbb ilyen alapélelmiszer a tojás - utcahosszal vezet minden ilyen típusú beszélgetésben és toplistán. Ez érthető is, hiszen rengeteg különböző módon felhasználható, könnyen elkészíthető, és a tápértéke is viszonylag jó. Előkelő helyet foglal el még a burgonya, a paradicsom, a brokkoli, a karfiol, illetve a hagyma is. A húsfélék közül a darált marhahús van az élen, őt pedig a csirke követi. Egyébként érdekes, hogy a húsfélék sokkal ritkábban merülnek fel, mint a tojás, a paradicsom vagy a brokkoli.

A NoSalty szerkesztőségében mi is kísérleteztünk egy picit, végigpörgettük, ki mit is választana. Igazándiból két fontos szempont merült fel: egyrészt az egyes élelmiszerek praktikussága, hogy miből mennyire sokszínű ételeket lehet előállítani, másrészt pedig a személyes ízlés is erősen közrejátszott. Értelemszerűen az is kiderült, hogy melyek azok az alapanyagok, amelyek heti rendszerességgel megfordulnak a konyhánkban.

A legkiegyensúlyozottabb listával talán Gréti rukkolt elő: liszt, rizs, sajt, tojás, marhahús, olívaolaj, paradicsom, saláta, alma, citrom, valamint só és bors került az ő cetlijére. A hozzá hasonló tapasztalt konyhatündérek egyetértenének vele, hiszen ezekből az alapvető hozzávalókból rengeteg különböző, teljes értékű fogás varázsolható. Reggelire változatos rántották, ebédre rizottók, húsos egytálételek, melléjük pedig könnyű saláták készülhetnének. Forró kövön a lisztből akár lepényt is süthetne.

Abban abszolút egyeztünk, hogy ásványvíz nélkül egyikünk sem bírná sokáig, a lakatlan szigeten pedig öt perc után már szörnyű szomjúság törne ránk. Az én listámból egyébként még az egyetemista éveimből megmaradt rutinok olvashatók ki: a tojás mellett elengedhetetlen étel a burgonya, de a karfiol és a padlizsán is. Sok joghurtot is eszem, így azt is vinnék magammal. Ezekből az alapanyagokból egyébként két kedvencem, a joghurtos padlizsán és a karfiolleves is összedobható, de néha a rántottába is kiváló beleaprítani egy kis párolt karfiolt. Kevésbé praktikus, de a camembert is a gyengéim közé tartozik, a lakatlan szigeti magány sokkal elviselhetőbb lenne vele. Húsfélék közül én inkább a csirkét részesítem előnyben.

Nora egyes számú eledele a tészta lenne, igaz reméli, hogy nem tengervízben kell majd megfőznie a tál tagliatellét. Vinne még sajtot és gombát, ezek tésztához, szendvicshez, rizottóhoz, vagy egyéb egytálételekhez is remekül passzolnak, csakúgy, mint a tojás és az avokádó.

De mit mond a dietetikus? Ilyen szűkös körülmények között milyen élelmiszerekre van szüksége testünknek a fennmaradáshoz? Bodon Judit, a NoSalty dietetikusa csirke helyett mindenképp sertés- vagy marhahúst vinne: egy lakatlan szigeten fontos a megfelelő energiapótlás, úgyhogy nincs szükség a zsírtalan csirkemellre. Azt is jónak tartaná, ha halászni tudnánk, már csak az Omega 3 zsírsavbevitel miatt is. Sárgarépa a magas élelmi rost- és vitamintartalom miatt, a citrom ízesítéshez és a C-vitamin pótlásához kellene, továbbá vinne tojást, teljes kiőrlésű lisztet, sót és zöld fűszereket. A cetlire felkerült még az édesburgonya is, amely ugyanannyira változatosan elkészíthető, mint a sima burgonya, ám valamivel gazdagabb egyes vitaminokban és ásványi anyagokban.

Rövid kis játékunkból én elképesztően sokat tanultam. Tudatosodott bennem, melyek azok a dolgok, amelyek mindig ott bujkálnak a bevásárlókosaramban, sőt kicsit meg is rémisztett az egyhangúságom. A napos oldalon azonban az is kiderült, hogy tápláló konyhát viszonylag kisszámú élelmiszerrel is lehet vezetni ideig-óráig, csak egy pici hozzáértés és fantázia szükségeltetik.

Szóval a játék megér egy próbát, akár gyakorlatba is ültethetnénk a forgatókönyvet, és kipróbálhatnánk, egy hétig mire lennénk képesek csak a listánkon szereplő alapanyagokkal. Ti mit vinnétek magatokkal?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek