Ezek lesznek 2021 étel trendjei a szakértők szerint

2020 minden szempontból egy szokatlan év volt, és bár bízunk benne, hogy hamarosan minden újra a régi lesz, elindult néhány olyan trend, ami a jövőben is maradni fog. Mutatjuk, mire számítanak a gasztronómia terén a szakemberek!

A Food&Wine séfeket és a gasztronómiában tevékenykedő szakembereket kérdezett meg arról, hogyan látják a jövőt így 2020 végéhez közeledve. Szerintük ezek lesznek a legfontosabb étel trendek az új évben!

Vacsora különleges alkalmakkor

Eddig is igaz volt, hogy az emberek szerették a különleges alkalmakat, eseményeket egy vacsorával megünnepelni, de jövőre ez még inkább igaz lesz. Idén elvették az emberektől az étterembe járás élményét, épp ezért visszatért annak ünnepi jellege, ami még azelőtt jellemezte, hogy bármikor elérhető lett volna mindenki számára az éttermezés. Az előrejelzések szerint ha 2021-ben étterembe megyünk, annak megadjuk a módját privát vacsorákkal, kóstolókkal, különleges ételekkel, hogy minél emlékezetesebb élmény maradjon.

Személyre szabott kóstolások

Az egyedi élményre kerül a hangsúly, ezért a személyre szabott menük átveszik az uralmat. Az emberek inkább kisebb csoportokban akarnak majd enni a biztonság kedvéért, így még inkább megnő az igény a vendégekhez igazított menüre.

Éttermi élmény otthon

2020-ban az éttermeknek pillanatok alatt kellett átállniuk a kiszállításra, hogy a gondosan megkomponált ételeiket műanyag dobozokba csomagolva juttassák el a vendégekhez. Bár alapvetően nem ez egy étterem lényege, az éttermi élmény otthon koncepciója nem is annyira ördögtől való. Ráadásul 2021-ben a séfek már kimondottan úgy fogják megalkotni az ételeket, hogy azok alkalmasak legyen az elvitelre, kiszállításra, így egy fontos láb lehet ez a jövő vendéglátásában. Igazi kreatív kihívás ez mindenki számára, de épp azért olyan izgalmas.

Még több online főzés

Nem lehet étterembe menni, de enni azért kell, így egyre többen kaptak rá az otthoni főzésre, a kereslet fellendülésével pedig az online tanfolyamokból is egyre szélesebb a választék.

DIY box-ok

Szintén az otthoni főzésben segítenek az előre összeállított dobozok, amikben minden megtalálható, ami egy bizonyos étel elkészítéséhez szükségesek. Ezek óriási segítséget jelentenek, hiszen a pontos útmutató mellett a bevásárlás és rohangálás terhét is leveszik az ember válláról.

Comfort food

Az otthoni főzés terjedése azonban nem azt jeleni, hogy mindenki szakáccsá szeretne válni és minden nap éttermi fogásokat az asztalra varázsolni. Az egyszerű, könnyen elkészíthető ételek, azaz a comfort food még inkább előtérbe kerül a következő évben.

Még több fermentálás és befőzés

Az utóbbi évek nagy trendje volt a fermentálás, ami tovább folytatja diadalmenetét 2021-ben is. Talán az egyik legismertebb hazai képviselője a fermentálásnak az őriszentpéteri Pajta, ahol az erdő által kínált alapanyagokat mind elteszik a szezonban, hogy aztán a téli ínséges hónapokban elővehessék ezeket a finomságokat.

Klímatudatosság a gasztronómiában

A klímaválság megállításának egyik fontos eleme lesz az étkezési szokásaink átalakítása. A helyi alapanyagok térnyerése mellett a tofu és más húsmentes alapanyagok is egyre népszerűbbek lesznek, és a gasztronómia is a tudatosság felé mozdul el.

Étterem kilátással

Az utazási korlátozások miatt az emberek újra felfedezték hazájuk szépségeit. Rengetegen hagyták maguk mögött a városokat, és ha már egy szép vidéken jártak, egy jó ebéd vagy vacsora sem maradhatott ki az élményből, ami felnyitotta az emberek szemét: nem csak a városokban lehet finomat enni. A vidéki éttermek nagy előnye a várossal szemben a természetes környezet, így jövőre egyre többen fogják a kulináris élményt és természetjárást összekötni.

A gombák diadala

A vegetáriánus és vegán étkezés terjedésével az olyan természetes alapanyagok is újra felkapottak lesznek, mint a gombák.

Még lokálisabb

A helyben termett és készített ételek fogyasztása egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, és a jövőben még nagyobb hangsúly helyeződik át. Épp ezért indítottuk el mi is HÁZICSEMEGE sorozatunkat, amelyben magyar kisvállalkozásokat és termelőket mutattunk be.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: LYS Candles

A LYS Candles kézzel öntött prémium gyertyái természetes illóolajokkal készülnek szója-, repce- és kókuszviasz felhasználásával, de egyedi porcelánokra is lecsaphatsz a kínálatból.

Nosalty

#HÁZICSEMEGE: Mamka lekvár

Egy üveg lekvár a napsugarak, a föld, a növények ízét és zamatát zárja magába, és önmagában is isteni, de a süteményeket is egy új szintre emeli. A Mamka házi és adalékanyagmentes lekvárokat, szörpöket, eceteket és más finomságokat készít, amikkel tökéletes lehet az ünnepi menü.

Szász Nóri

Forrásunk volt: Food&Wine

Címlapkép: Réthly Dávid/ Nosalty

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!