Tudod, mi az a comfort food? Nem? Pedig nekünk, magyaroknak is van!

Biztos, te is ismered az érzést, amikor eluralkodik a káosz az életeden, de egy nagy szelet rántott hús krumplipürével enyhíti a feszkót. De vajon kinek mi a comfort food?

A comfort food jelöli mindazon ételek összességét, amiktől jobban érezzük magunkat. Fontos, hogy itt nem az érzelmi evésről beszélünk, vagyis nem olyan evési zavarról, amikor az ételt használjuk stresszkezelésre. A comfort food azon ételek gyűjtőneve, amiket a helyi étteremben ugyanolyan jólesik megenni, mint egy távoli országban, mert az otthonodra, a gyerekkorodra emlékeztetnek. Minden nemzetnek vannak comfort foodjai, lássuk, kinek mit jelent a hazai íz:

Kanada: poutine

Kanada comfort foodja egy poutine nevű étel, ami nem más, mint sajtos sült krumpli mártással. A poutine Quebecből indult hódító útjára, és az 1950-es évek végén vált népszerűvé. A különleges, ízben a worchester szószhoz hasonlítóbarna mártással kínált sült krumpliértKanadában egyenesen rajonganak, de tény: a szénhidrátban, zsírban bővelkedő étel nem a vonalaikra vigyázók kedvence.

Lengyelország: leniwe

Lengyelország egyik jellegzetes étele a sajttal, hússal töltött ravioli-szerű pierogi, amit vajjal vagy tejföllel kínálnak. De igazi comfort foodnak a leniwe, egy édes tésztaféleség számít, amit nem külön töltenek meg, hanem a töltelékkel együtt készítenek el. A könnyen elkészíthető étel összetevői általában minden hűtőszekrényben megtalálhatók, és a lengyelek egyik kedvenc vacsorája.

Kolumbia: arepas

Az őrölt kukoricából készült, édeskés ízű arepas mennyei reggeli, tökéletes délutáni nass és nyugtató harapnivaló egy-egy stresszes helyzetben a kolumbiaiak számára. Az apró kukoricalepényeket gyakran fogyasztják lekvárral, csokoládéöntettel, de tojással, hússal és sajttal is.

Finnország: Karjalanpiirakka, pirog, karéliai pite

Finnországban a karéliai pite az ország kedvenc reggeli süteménye. Gyakran tesznek rá vajat és főtt tojást, de sok reggeli pitéhez hasonlóan nem csak reggel fogyasztják. A tésztát eredetileg rozsliszttel és árpával készítették, de a cakkos szegélyű tésztába újabban rizses, tejszínes zabkása is kerül, de van kölessel töltött, juharsziruppal nyakon öntött változata is.

Irán: ash-e-reshteh

Számos ország comfort foodja zsíros, cukros, de minimum egy igazi szénhidrátbomba – Irán ez alól kivétel. Az irániak kedvence egy babbal készülő zöldségleves, az ash-e-reshteh. A levesben ugyan van tészta, és behabarják, de még mindig sokkal egészségesebb a legtöbb nemzet favorit ételénél. Ezzel a levessel ünneplik a perzsa újévet, és ezt eszik, ha betegek, vagy ha egyszerűen csak fel akarnak melegedni.

Izrael: ez is, az is

Mivel Izrael a világ minden tájáról érkező zsidó nép olvasztótégelye, ezért egységes comfort foodról nem beszélhetünk. A szefárd zsidók (akik Afrikából, Spanyolországból és a Közel-Keletről érkeztek), valamint az askenázi zsidók (akik Kelet-Európából származnak) magukkal hozták az adott területre jellemző ételeket, így az izraeli gasztronómiai kifejezetten színes. Egy iráni számára például a gondi, azaz a csicseriborsóból készült perzsa maceszgombóc jelenti az otthon ízét, amíg egy jemeninek a kubaneh, azaz egy édes jemeni kenyérféleség. Közös vonásként említhetjük meg a hagyományos izraeli reggelit, ami hummuszból, különböző kenyérfélékből, zöldségfélékből és salátákból áll.

Hollandia: hagelslag

Amit mi díszítésre használunk, az a hollandok comfort foodjának egyik elmaradhatatlan eleme. A hagelslagnál, a vajas, csokidarás kenyérnél kevesebb furcsa étellel találkoztunk, amit reggelire szoktak enni, de valójában a nap bármely szakában képesek elmajszolni egy-egy szeletet. A csokidarának külön biznisze van Hollandiában, amiből az utóbbi időben gyümölcs és vanília ízű is kapható. A gyerekek és a felnőttek egyaránt odavannak a hagelslagért.

Marokkó: pastilla

Marokkóban a sós tésztába bújtatott halas, húsos étel az, amitől megnyugszanak a lelkek. Az arab csemege egyszerre édes és sós, és rengetegféleképpen készítik: mandulával, gyömbérrel, sáfránnyal, fahéjjal, petrezselyemmel és cukorral is ízesítik.

Tajvan: marhahúsleves tésztával

Amarhahúsos, tésztával gazdagított leves a tajvaniak sajátja. A leves ugyan nem hivatalos nemzeti étel, mégis rendkívül gyakran kerül az asztalokra, és minden tajvanit a gyerekkorára emlékeztet. A forró levesben a csillagánizs, a szegfűszeg és a fahéj íze dominál, amit zsírban gazdag marhahússal szeretnek.

Magyarország: rántott hús és húsleves

Mi, magyarok imádunk mindent, ami rántva van. De a legnagyobb klasszikus, ami mindenkit a gyerekkorára és a vasárnapi ebédekre emlékeztet, az a rántott hús. A frissen sült, ropogós rántott húsnál kevés finomabb étel létezik, ami mellé krumplipürét csalamádét vagy savanyú uborkát illik enni. Persze, a főfogás előtt a húslevesről se feledkezzünk meg, aminek egészségben, betegségben, gazdagságban, szegénységben is hűséget fogadtunk.

Ezt olvastad már az Ízhuszár magazinon?

A világ legdrágább fűszere, ami egy virág bibéjéből készül - sáfrány, a vörös arany

viaés via és via

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...