3 étrendkiegészítő, melyre inkább ne költs 2022-ben

Egy étrendkiegészítő lehet nagyon hasznos adalékja az étrendednek, de jelenthet egyszerű pénzkidobást is – sőt, vannak olyanok, amelyek az egészségedre is károsak lehetnek.

A táplálékkiegészítők tökéletes forrásai lehetnek egyes fontos tápanyagoknak, amelyek segíthetnek elkerülni, hogy bármilyen makro- vagy mikrotápanyagból hiányt szenvedjen a szervezeted. Sőt, némelyik termék javíthatja egyes betegségek tüneteit, hozzájárulhat a sportteljesítményhez, és csökkentheti bizonyos betegségek kockázatát.

Nem mindegyikük hasznos azonban – vannak étrendkiegészítők, amelyek egyszerű pénzkidobást jelentenek, és vannak olyanok is, amelyek kifejezetten károsak lehetnek. A következőkre például nem érdemes költened az idén.

Zöldtea-kapszulák

Míg a zöld tea fogyasztásának rengeteg előnye van, például az antioxidánsok fogyasztása, a zöldtea-kiegészítők gyártóinak számos olyan egészségre vonatkozó állítása van, amelyeket a jelenlegi kutatások nem támasztanak alá. A zöldtea-kiegészítőkről gyakran állítják, hogy segítik a fogyást, és csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, de a jelenlegi tudományos tanulmányok nem támasztják alá ezeket az állításokat olyan mértékben, ahogy azt gyakran hangoztatják. Negatív mellékhatásokat nem találtak a fogyasztásával kapcsolatban, de a tudomány jelenlegi állása szerint egyszerű pénzkidobás a fogyasztásuk.

A-vitamin

Bár az A-vitamin nagyon fontos például a szem egészsége szempontjából, táplálékkiegészítő formájában káros is lehet, ha nem megfelelően fogyasztjuk.

Gond lehet például, ha már az étrendünkből is beviszünk elegendőt a vitaminból, majd ezt még megfejeljük olyan multivitaminokkal, amelyek szintén tartalmaznak A-vitamint.

A túl sok A-vitamin fogyasztása születési rendellenességeket okozhat a terhes nőknél, és extrém esetekben hányingerhez, fejfájáshoz, kómához és akár halálhoz is vezethet. Bár előfordulhatnak bizonyos körülmények, amikor az A-vitamin-kiegészítés szükséges, például a cisztás fibrózisban szenvedőknek, a legjobb, ha az A-vitamin-kiegészítő bevétele előtt konzultálsz az orvosoddal, mert túl nagy mennyiségben fogyasztva előjöhetnek a mellékhatások.

Ezekre az étrendkiegészítőkre ne költs 2022-ben

Málna keton

Lehet, hogy szélesebb körben a málna keton kiegészítő nem ismert, de a rendszeresen sportolók körében egy darabig nagyot ment. Anyagcserefokozóként hirdetik, illetve étvágycsökkentőnek használják, de a tudományos eredmények nem támasztják alá a hatását. Egyedül rágcsálókísérletekben sikerült eredményeket elérni vele, de itt olyan nagy mennyiségben használták őket, amelyet ember legyen a talpán, hogy megeszik – így valószínűsíthető, hogy egyszerű pénzkidobás a fogyasztásuk.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Színes-illatos citrussaláta, amitől biztosan boldogabb lesz a tél

A tél nem éppen a salátázás időszaka, legalábbis papíron, a színekre, harsanós zöldekre és gyümölcsökre, a vitaminra (na meg a karcsúbb alakra) viszont ilyenkor is vágyunk, sőt. Főzzünk abból ami van, azaz jelen esetben főznünk sem kell: használjuk ki a szezon gyümölcseit, és dobjunk össze egy nagyon pikáns, nagyon színes citrussalátát édesköménylevelekkel!

Hering András

„A főzés olyan, mint egy pici színház" – Péterfy-Novák Éva...

Kisoroszi és az olaszországi Todi városa között osztja meg életét Péterfy-Novák Éva, író. Az Egyasszony, a Rózsaszín ruha, és az Apád előtt ne vetkőzz! szerzőjéről a követői régóta tudják: nemcsak hogy tud főzni, de örömmel eteti is a szeretteit. Egy húsleves, egy sütemény nála mindig túlmutat önmagán, mindig egy gesztus is annak, akinek készíti. Elhúzódó olasz ebédekről, a konyhai sopánkodás művészetéről és a kétlakiság szépségeiről beszélgettünk.

Kormos Lili

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.