Ezek a legjobb étrendkiegészítők, ha az agyműködésedet turbóznád fel egy kicsit

Alapvetően célszerű a legtöbb vitamint és ásványi anyagot a táplálkozásból bevinni, de sajnos ezt nem mindig tudjuk megoldani – ilyenkor jönnek jól az étrend-kiegészítők, amelyek egy-egy specifikus problémára vagy extra szükségletre nagyon jó megoldásnak bizonyulhatnak.

A legtöbbször, amikor étrend-kiegészítőkről beszélünk, általában a csontjaink, ízületeink egészségére gondolunk – de mi van az agyunkkal? Néhány plusz vitamin vagy ásványi anyag sokat segíthet abban, hogy a maximumot hozzuk ki a hatékonyságunkból akkor, amikor igazán igénybe vesszük az eszünket.

Omega-3

A mentális egészség megőrzéséhez szépen hozzá tudnak járulni az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők. Az omega-3 szedése kutatásokban memória- és reakcióidő-javító tulajdonságokat mutatott. Ezek a zsírsavak fontos szerepet játszanak az agy öregedése elleni harcban, és ha nem fogyasztunk belőlük eleget, ködös gondolkodásra, rossz kedvre, szorongásra is panaszkodhatunk. Az étrendkiegészítő választásakor a minőség, és ne a mennyiség vagy az ár mellett döntsünk.

B-vitaminok

A B-vitaminok segítenek megerősíteni a neurotranszmitter-útvonalakat az agyban, ami segíthet például a hangulatszabályozásban. Összesen nyolcféle B-vitamin létezik, ha nem szeretnél mindegyikből külön szedni, akkor B-komplexet érdemes vásárolni, már csak azért is, mert a különböző fajták között szinergikus kapcsolat van. A B-12 kifejezetten fontos a mentális egészség fenntartása érdekében, mert kulcsszerepe van a szerotonin nevű neurotranszmitter termelésében, ez pedig stabilizálja a hangulatunkat, és boldogabbá tesz minket.

E-vitamin

Az E-vitamin antioxidánsként viselkedik a szervezetben, és támogatja az agy egészségét. Megvédi a legfontosabb szervünket az oxidatív stressztől, aminek egyébként a krónikus fáradtság, memóriavesztés és a visszatérő fejfájások lennének a jelei.

Aminosavak

Az aminosavak a legfontosabb étrend-kiegészítőnek számítanak, ha az agy egészségéről van szó – nem véletlen, mivel ezek a neurotranszmitterek legfontosabb alkotóelemei. Az 5HTP jelű aminosav nélkül például még elegendő B-12-vitaminnal sincs megfelelő szerotonintermelés, a tirozin pedig a hasonló hatású dopaminhoz elengedhetetlen. Mielőtt aminosavakat kezdesz szedni, mindenképpen konzultálj az orvosoddal, ugyanis néhány rendszeresen szedendő gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet, és egyik gyengítheti a másik hatását.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!