3 étrend-kiegészítő, ami bánthatja a szívedet – vigyázz velük!

Ha egészségesen szeretnél élni, étrend-kiegészítők helyett inkább a kiegyensúlyozott táplálkozást válaszd – ha azonban mégis szednél ilyeneket, az alábbi hármat inkább kerüld el.

Nagyon fontos, hogy körültekintően válasszuk meg az étrend-kiegészítőket, ha úgy döntünk, hogy helyet biztosítunk nekik a táplálkozásunkban. Egyes étrend-kiegészítők ugyanis sajnos szívproblémát okozhatnak.

Vörös rizsélesztő

Ez az étrend-kiegészítő – amit itthon szerencsére aranyáron mérnek a különféle online vitamin-webshopok – a vörös rizsen megtalálható Monascus purpureus penészgombából készül, és tartalmaz úgynevezett lovasztatin (monacolin K) vegyületet, ami kis mennyiségben segíti az egészséges koleszterinszint megtartását.

A probléma ott van, hogy mivel ezek az étrend-kiegészítők nem minősülnek gyógyszernek, ezért nem is szabályozzák a pontos hozzávalókat, így lovasztatinból is lehet benne túl sok – de még ez is előfordulhat, hogy rendben van, hiszen magában nem kifejezetten káros így sem.

Akkor viszont, ha sztatint is szedsz mellé, izomfájdalmat vagy akár életveszélyes izomlebomlást is tapasztalhatsz, ami viszont létfontosságú szerveket is érinthet.

3 étrend-kiegészítő, ami bánthatja a szívedet

L-Arginin

Az L-Arginin az úgynevezett alfa-aminosavak közé tartozik: feltételesen esszenciális aminosavnak hívják, azaz bár a test természetes úton is képes előállítani, csak bizonyos körülmények között, bizonyos anyagok jelenlétében. Ha ezek hiányoznak, vagy arányuk nem megfelelő, akkor az L-arginin pótlásra szorul.

Az aminosav egyik legfőbb feladata a nitrogén-oxid előállításának fokozása. A nitrogén-oxidnak ugyanis többek között értágulat-növelő hatása van, így javítja a vérkeringést, ezzel együtt pedig az oxigén-, a tápanyag-, a folyadék- és a hormonszállítást is a sejtekhez. Ezért is ajánlják sportolóknak is. Csakhogy L-Arginint szedni azoknak, akik már egyébként is szívproblémákban szenvednek, életveszélyes lehet, volt klinikai kutatás, ami emiatt állt le hat hét után. Ha vérnyomáscsökkentőt szedsz, az L-Arginin veszélyesen lecsökkentheti az egyébként is csökkent vérnyomásodat, a véralvadásgátlókkal pedig szintén veszélyes a szer.

Vannak étrendkiegészítők, amikkel vigyázni kell

Fokhagymás étrend-kiegészítők

Az ilyen bogyók és porok általában a koleszterinszint csökkentését, a vérnyomás lejjebb tornázását és az immunrendszer javítását hirdetik. Ami a koleszterinszintet illeti, tudományos kutatások aligha bizonyították a hatását, mindegy, hogy a szer milyen fokhagymából készült, a vérnyomással kapcsolatban is csak limitáltak az eredmények. Az étrend-kiegészítő azonban rásegíthet néhány szívproblémákra szedett gyógyszer hatására, így veszélyes lehet véralvadásgátlókkal, valamint vérnyomáscsökkentőkkel szedni. Ha nem szedsz szívgyógyszert, a fokhagymát tartalmazó étrend-kiegészítők valószínűleg veszélytelenek, de teljesen feleslegesek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Diétáról szóló cikkeket itt olvashatsz:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek