Befolyásolja az étrended minőségét az, hogy hol laksz

Az egyik legnépszerűbb kalóriaszámláló alkalmazás adatait felhasználva megállapították: a lehető legegészségesebb étrend szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen környéken lakik az ember.

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy az úgynevezett élelmiszersivatagok (azok a környékek, ahol a lakóknak nincs lehetőségük friss és egészséges élelmiszerekhez jutni) megnövelik a szívproblémák kialakulásának esélyét, az ételjegyet használó környékeken pedig magasabb az elhízott emberek aránya. A MyFitnessPal adatbázisából kinyert, több mint egymillió amerikai felhasználó étkezési szokásairól árulkodó adatok szerint egyértelmű: az, hogy valaki hol lakik, igencsak befolyásolja az étrendje minőségét.

Befolyásolja az étrended minőségét az, hogy hol laksz

A Nature Communications szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a lakhely sokkal többet nyom a latban, mint a genetika, ha az egészségügyi problémákról van szó – ez pedig az étkezés minősége miatt van így. A kutatókat konkrétan az érdekelte, hogy az épített környezet hogyan befolyásolja a különböző táplálkozási és egészségügyi markereket. Az eredmények azt mutatták, hogy az élelmiszerboltokhoz való könnyebb hozzáférés, a gyorsétteremhez való nehezebb hozzáférés, a magasabb jövedelem és a főiskolai végzettség összefüggésben áll a friss termékek fogyasztásával, és azzal, hogy kisebb eséllyel alakul ki valakinél elhízás.

Bár ezek az eredmények alapvetően nem különösebben meglepőek, fontosak lehetnek a döntéshozók számára.

A kutatók többek között azt vizsgálták az adatok alapján, hogy mennyi friss gyümölcsöt és zöldséget, illetve cukros üdítőitalt fogyasztanak a felhasználók, és ezt összemérték a testtömegindexükkel. A szakértők felhívják a figyelmet, hogy bár a fent említett tényezők összefüggésbe hozhatók az egészséggel, a különböző kisebbségek által lakott területeken változtak a statisztikák. A spanyol ajkú és afroamerikai közösségekben például a szupermarketekhez való hozzáférés és a zöldség- és gyümölcsfogyasztás összefüggése sokkal erősebb volt, mint a többi környéken.

A kutatók szerint az élelmiszerekhez való hozzáférés, a jövedelemnövekedés és az oktatás javítását célzó politika növelheti az egészséges táplálkozás arányát, de előfordulhat, hogy a beavatkozások elosztását optimalizálni kell bizonyos alpopulációk és helyszínek esetében.

Forrásunk volt.


Még több az egészséges táplálkozásról:

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?