Az egészséges étrend tényleg drága?

Különleges alapanyagok, drága olajak, extrém, csak speciális üzletekben beszerezhető lisztek elképesztő árakon. Ez lenne az egészséges étrend?

Az egyik legstabilabban álló tévhit az egészséges táplálkozással kapcsolatban, hogy jóval drágább, mint a hagyományos étrend. Ez persze nem igaz, nézzük, miért!

1. Egészséges?

Ezt is pedzegettük már egy párszor itt az Egészség rovatban, hogy nem feltétlenül (csak) az az élelmiszer az egészséges, aminek a csomagolásán megtaláljuk a "természetes", "bio", "paleo" stb. hangzatos címkéket. Időről-időre felbukkannak újabb és újabb alapanyagok, amelyek felkerülnek a szuperegészséges ételek listájának élére. Aztán pár év múlva elkopnak onnan.

Mi szakemberek sokkal szívesebben használjuk a kiegyensúlyozott táplálkozás kifejezést az egészséges táplálkozás helyett. Mondjuk én ez utóbbival még úgy-ahogy meg is tudnék békélni, azt azonban már én is nehezen viselem, ha egy-egy alapanyag bekerül az egészséges vagy az egészségtelen kategóriákba - minden tudományos háttér, ok nélkül, egy épp aktuális divatirányzatnak köszönhetően.

A jó hír, hogy bio, öko, paleo élelmiszerek nélkül, hagyományos alapanyagokból is össze lehet állítani tökéletes, kiegyensúlyozott étrendet. Ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes kipróbálni a bulgurt vagy a kuszkuszt, a quinoát vagy a hajdinát, hiszen tápanyagtartalmuk valóban értékes, de ha ezek magas árával nem tudunk megbirkózni, akkor sem kell kétségbeesni, mert így is csinálhatjuk nagyon jól.

Olvastad már?

Grillezz egészségesen!

2. Hogyan spórolhatunk egészségesen?

  1. Sok zöldség és gyümölcs - az egészséges, kiegyensúlyozott étrend alapjai. Bárhol elérhetőek, rendkívül változatosan és egyszerűen elkészíthetőek, akár saláta, akár főzelék, akár leves, akár egytálétel formájában fogyasztjuk őket. Vegyük például a hüvelyeseket (lencse, szárazbab stb.), amelyek értékes tápanyagtartalmú, megfizethető áron rendelkezésre álló, bárhol elérhető, változatosan elkészíthető, egyértelműen egészségesnek tekinthető alapanyagok.
  2. Persze szezonálisan - árban és tápértékben akkor járunk a legjobban, ha az alapanyagokat szezonjukban vásároljuk. Akár előre is készülhetünk a szűkösebb hónapokra, hiszen a gyümölcsök, zöldségek egy része nyersen vagy minimális előkészítés (pl. blansírozás után) jól fagyasztható.
  3. Tervezzünk! Az élet minden területén a költséghatékonyság egyik alapja a tervezés. Ez fennáll az élelmiszer vásárlásra is, ha tudjuk mit szeretnénk enni, főzni a következő időszakban, pl. héten, akkor nagy valószínűséggel nem vásároljuk túl magunkat (kevesebb lesz a pazarlás) és meg tudjuk keresni az adott élelmiszerből az ár-érték arányban legkedvezőbbet. A nagyobb élelmiszerüzletekben érdemes körülnézni a sajátmárkás termékek között is, gyakran csak a csomagolás más, a beltartalom teljesen ugyanaz, mint a márkás hasonló termékeknél (pl. gyümölcslevek, tejtermékek stb.).
  4. A tervezés ráadásul megvéd minket a spontán vásárlástól is, ami jól jön a szupermarketben is, de a mindennapokban különösen, amikor épp egy pékség vagy egy cukrászda mellett sétálunk el vagy éhségünket az irodaházi büfé kínálatából csillapítjuk.
  5. Főzzünk! Igaz, időigényesebb, mint a menzai, éttermi étkezést, de ha megszerezzük a kellő rutint és találunk gyorsan elkészíthető recepteket, akkor nem lesz terhes az otthoni ételkészítés. Ne gondoljunk bonyolult ételekre, az egészséges étrend nem erről szól. Még a rezsit is beleszámolva is jóval olcsóbban kijövünk, mintha máshonnan szerezzük be egészséges ételeinket.
  6. Hasznosítsunk újra! Minden alapanyagot és ételt, ami az elkészítésének, felhasználásának bármelyik fázisában alkalmas a fagyasztásra, mentsünk meg. A maradék hétvégi ebéd vagy vacsora legyen bátran másnap a munkahelyi ebédünk. A kidobott étel a legdrágább.
  7. Együnk kevesebbet! Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend egyik alapja a megfelelő adagnagyság. Felejtsük el a hatalmas ételhalmokat, a nasikkal dugig tömött hűtőt, a rágcsákkal megpakolt kamrapolcokat! Ha ezeket nem vásároljuk meg, nem csak egészségünkkel, hanem pénztárcánkkal is jót teszünk!

Igyekezzünk nem bedőlni a trendeknek. Egy zacskó chipsz "bio" felirattal nem egészségesebb, mint egy adag nyers sárgarépa vagy zellerszár némi fűszeres joghurtos mártogatóssal.

(via)

Címlapról ajánljuk

További cikkek