Nem mindegy, milyen ételhordóba kéred az elviteles rendelésed

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az éttermekből elvitelre vagy rendelésre kért ételek aránya, ezzel együtt pedig az ételhordó dobozok használata is. Szerencsére vannak alternatívák a műanyaggal szemben, de vajon melyik jobb a bolygónak?

Nem kedvezett a jelenlegi helyzet a hulladéktermelésnek: mivel otthonainkba szorultunk, ezért többször rendeltünk élelmiszerboltból vagy étteremből. A csomagolások terén ugyan már történt szabályozás, a műanyag ételhordó dobozok továbbra is egyre tornyosulnak a szemetesekben. Az elviteles ételszállítás körülményei szigorúan szabályozottak, így az éttermek nem adhatják ki bármiben a rendelésünket. A Rakun elnevezésű magyar startup azonban elkezdett rozsdamentes acéldobozokkal kísérletezni. A Denkstatt Hungary Kft. pedig azt vizsgálta meg, hogy melyik a környezetkímélőbb ételhordó doboz.

Nem mindegy, milyen ételhordóba kéred az elviteles rendelésed

Mitől lesz egy doboz kevésbé káros?

A Denkstatt felmérésében azt vizsgálták, hogy az adott ételhordónak mekkora a szén-dioxid-egyenértékben kifejezett környezetei terhelése, azaz hogy az előállítása, szállítása és az elmosása vagy megsemmisítése milyen mértékű károsanyag-kibocsátással jár.

Elsőre talán egyértelműnek tűnhet a válasz, azonban az ördög a részletekben lakik: míg az eldobható műanyagból készült doboz átutazza a fél világot, mielőtt az étterembe ér, addig az acéltároló visszaváltásából és elmosásából adódik plusz terhelés.

Hogy pontosabban belelássanak a kérdés rejtelmeibe, a Rakun megkérte a Denkstatt Hungary Környezettechnológiai és Management Tanácsadó Kft.-t egy vizsgálat elvégzésére.

Attól függ, mennyit használjuk

Összességében elmondható, hogy a többször használható, rozsdamentes acélból készült doboz környezetbarátabb megoldás. Azonban csak akkor, ha elégszer használjuk újra és újra a tárolót. Ellenkező esetben hasonlóan káros ez a megoldás is, hiszen az acélt Kínából hozzák be.

Az összehasonlításnál az sem mindegy, hogy milyen műanyag áll az acéllal szemben. A lista legalján a kínai polipropilén doboz helyezkedik el, aminél az aludoboz már a 19-ik elmosás után kedvezőbb választás, a károsanyag-kibocsátás tekintetében.

Ha a polipropilént nem Kínában, hanem Németországban vagy Magyarországon gyártják – azaz nem kell olyan sokat utaznia a műanyagnak – az acél megtérüléséhez már 24-25 mosogatás kell.

Vannak végül a biológiai úton lebomló műanyagdobozok, amelyeket politejsavból állítanak elő. Ezek esetében az acélt legalább 45-50 alkalommal használni kell, hogy érezhető legyen a különbség.

Az acél utóélete

Ugyan a felmérés elég részletes és kimerítő volt, néhány dolgot azonban szinte lehetetlen volt felmérni. A Rakun rendszere ugyanis nagyban támaszkodik a felhasználóira: az acéldobozokat minden vásárlás után vissza kell juttatniuk az egyik résztvevő étterembe.

Ez viszont több úton-módon is megtörténhet: ha a vásárló gyalog viszi vissza a dobozt, semennyit nem ad hozzá a doboz károsanyag-kibocsátásához, míg egy extra autós körút sokat ronthat a helyzeten.

Szintén kérdés, hogy mi történik majd az rozsdamentes acéldobozokkal, ha már nem lehet őket tovább használni. A startup szakértői szerint azonban ez egyelőre nem túl aktuális kérdés, hiszen a tárolók (egy teszt eredményei alapján) akár több ezerszer is újrahasználhatóak lesznek.

A teljes tanulmány ezen a linken érhető el.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

12 fenséges reggeli, hogy jól induljon a nap

Ha egy kiadós és ínycsiklandozó reggelivel kezded a napot, akkor semmi sem állhat majd az utadba a nap folyamán. Az alábbi listán többek között szerepel klasszikus bundás kenyér, ízletes amerikai palacsinta és gyümölcsökkel felturbózott zabkása!

Nosalty

További cikkek

Az étel, amit ki nem állhat a horoszkópod

Édes meggymártás hússal, kemény daragaluska, furcsa répafőzelék, csufi kelkáposzta, kesernyés máj? Mindenkinek van legalább egy utált étele... Ajánljuk, hogy győzd le a mumust, és készítsd el a nemszeretem-ételt felnőtt fejjel, egy tényleg jó recept alapján!