Érik a paradicsom – ezt főzd belőle!

Paradicsomszezon, végre! Frissen leszedve júliusban főzzünk belőle, amit csak tudunk – már háromszáz forint körül kapható kilónként. 

Kecskesajtos-paradicsomos párnácskák

A paradicsomot mindenki zöldségként tartja számon, pedig valójában egy magas cukortartalmú gyümölcs, ami – bevallom – az egyik legnagyobb nyári kedvencem. Magában, minden fakszni nélkül, anyukám kertjéből frissen leszedve, csak úgy magában harapni – hesszelés a kertben a lehető legtökéletesebben.

A paradicsom érdemeit nem érdemes vitatni: rengeteg C-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, különböző savakat (alma- és citromsav) és egy, kizárólag hőkezelés hatására felszabaduló vegyületet, a likopint tartalmazza. Ez utóbbinak rákmegelőző, fiatalító hatását számos kutatással bizonyították. Magas a cukortartalma is a bogyós termést hozó paradicsomnak, amit lényegében az egész világon nagyon kedvelnek. A szabad földön termett, július végi, augusztusi paradicsomnál finomabb egész évben nem terem, össze sem lehet hasonlítani a fólia alól kikerülő márciusiakkal, pláne nem a téli utánzatokkal. A konzervipar vívmányainak hála, akár télen is összedobhatunk bármilyen paradicsom alapú tésztaételt, bár ezeket sokszor citromsavval kissé savanykássá teszik, aki ezt nem szereti, keresse a natúr változatokat.

Annyi minden készülhet belőle! Én odáig vagyok a családi hagyományokon alapuló, generációkon átívelő ketchupreceptünkért, rengeteg lucullusból főzöm meg minden év augusztusában, így egész télen kitart a valóban paradicsomból készült ketchup, de a paradicsomlével is hasonló a helyzet, télen nagyon jól esik a kamrából egy „kis nyarat” sebtiben előkapni. Gyors nyári tapas a bruschetta, végtelenül egyszerű elkészíteni és nagy sikert lehet vele aratni. Nyersen alapanyagként, de önmagában, salátaként is megállja a helyét sok friss bazsalikommal és különböző sajtokkal – én fetával szeretem a legjobban.

A toszkán paradicsomleves nálam a legnagyobb befutó, ha a paradicsomra terelődik a szó és arra, hogy mit kéne főzni belőle. Természetes, gazdag ízű, nagyon finom leves, ami egytálételnek is mondható már – hús nélkül, kizárólag önmagában. Lecsóként nem hiszem, hogy be kell mutatnom a paradicsom dicsőségét, nélküle a magyar konyha is csak félkarú óriás. Az olaszok egyik nemzeti szimbólumáról, a lasagnéról nem is beszélve! Paradicsomos nyarat mindenkinek, most tankolj fel az édes, piros bogyókból!

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek