Érdemes-e narancsbőr elleni krémeket használni, és ha igen, mire kell figyelni?

Nagyrészt genetikai jelenség, így alig tudunk tenni valamit ez ellen az utálatos bőrelváltozás ellen, ha viszont mégis drága krémet veszünk, figyeljünk oda, mi van benne.

A nők 80-90 százaléka már kamaszkorától szenved vele, nehéz tőle megszabadulni, és a legtöbben jobban utáljuk még a plusz kilóknál is. A narancsbőr ellen rengeteg különféle terápia létezik az elektroterápiáktól kezdve egészen a mechanikai eszközökön keresztül a krémekig. A kezelési lehetőségek közül azonban egyelőre nem soknak hatékonyságát sikerült bizonyítékokkal alátámasztani.

Cellulit vagy cellulitisz?

Míg a két szót szinonimaként használjuk, a valóságban két eltérő jelenséget nevez így az orvostudomány. A cellulitisz egy gyulladásos állapot, amelyet egy bakteriális fertőzés okoz a bőrben. A cellulit jelenti azt, amit magyarul narancsbőrnek nevezünk: a bőr irharétegében lerakódó salakanyagokat, amelyek a narancs héjához hasonló elváltozást okoznak. Ezek a salakanyagok a környező szövetekből magukba szívják a vizet, ödémát okozva, így alakulnak ki a kis gömböcskék. A jelenséget a bőr sejtjeiben felhalmozódó toxikus anyagok okozzák.

Helyi kezelések

A helyi kezelések, masszázsok és krémek nehézsége, hogy el kell jutniuk a probléma forrásának helyére, ez azonban a legkevésbé sem egyszerű.

A 2 fő hatóanyag, mit tartalmaznia kell

Egy nemzetközi bőrgyógyászati folyóirat kutatása két hatóanyagot emel ki, amelyek segíthetnek: a koffeint és a retinolt.

Ám a legtöbb narancsbőr elleni krém vagy szérum azonban nem tartalmaz olyan mennyiségben ezekből a hatóanyagokból, hogy azok eljuthassanak a probléma forrásáig. A retinollal kapcsolatban viszont már többen állították, hogy hatékonyan segíti a kollagén termelését, ami valóban simábbá teheti a bőrt. A következő probléma, hogy a legtöbb krém nem tartalmaz ebből a hatóanyagból eleget - valójában körülbelül 0,3 retinoltartalommal kellene bírnia ahhoz, hogy valamilyen hatást kiválthasson. Ha koffeint nem látunk a krém összetevőin, akkor keressük a metilxantin, aminofillin, theofillin nevű összetevőket, ezek azonban a szakértők szerint csak átmenetileg segítenek a narancsbőr tünetein.

Amit nem tesz

Sokan elvárják egy narancsbőr elleni krémtől azt is, hogy karcsúsítsa a kritikus területet, ezt azonban semmiképp nem fogja megtenni, hiszen nem a zsírra, hanem az ödémára, tehát az összegyűlt vízre hat. Azt is fontos tudni, hogy a narancsbőr nem ugyanaz, mint a stria, mikor a bőrön csíkos repedések jelennek meg - így ezek ellen sem hatnak ezek a szérumok.

Mozgás és diéta

Mivel a bőrelváltozást nem zsír, hanem víz okozza, a probléma nem feltétlenül kapcsolódik elhízáshoz, így nem is könnyű mozgással vagy diétával befolyásolni. Általában azért azt javasolják a szakértők, hogy kerüljük a méreganyagokat, adalékanyagokat, cukrot, édességeket, ami segíthet, de még hatékonyabb a rendszeres, egyenletes intenzitású sport, ami serkenti a vérkeringést.

Ezt olvastad már?

Így futotta le a maratont a karantén alatt ez a pár anélkül, hogy kimentek volna a lakásból

Csak a genetika?

Mindent összevetve úgy tűnik, hogy a narancsbőr kialakulásának első számú oka a genetika. Vannak, akik maratonokat futnak, mégis van bőrelváltozásuk, mások semmit nem mozognak, mégis sima a bőrük. Vannak még komoly sebészeti beavatkozások, amelyek nagyon drágák, és bár hatékonyabbak, örök megoldást nem ígérnek.

Így még mindig a krémek hosszú távú, kitartó használata tűnik az egyik járható útnak, de csak azok, amelyek a fent felsorolt hatóanyagokkal vannak ellátva.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

viaés via

Címlapról ajánljuk

További cikkek