Terhesen járványban: kell-e most félniük a várandósoknak?

Veszélyeztetettnek számít, aki babát vár, mégsincs semmilyen bizonyíték rá, hogy különösen aggódniuk kellene.

A várandós nő mindenen aggódik, amin csak lehet, nem mer gyógyszert bevenni, ha fáj a feje, de azon is elgondolkozik, vajon születendő gyermeke egészsége múlik-e rajta, ha eszik még egy adag fagylaltot. Logikus, hogy a világjárvány közepén még magasabb szintre lép a szorongás azoknál, akik babát várnak, de van-e rá okuk?

Csak óvatosan

Bár a vírus még mindig új és ismeretlen, a most rendelkezésre álló tapasztalatok szerint a koronavírus nem veszélyesebb a várandós nőkre, mint más, velük hasonló korban lévő nőkre. A legtöbb országban veszélyeztetettnek minősítik őket annak ellenére, hogy nincs semmi jele annak, hogy valóban nagyobb eséllyel kapnák el egy átlagembernél. A fokozott óvatosság abból a megfigyelésből fakad, ami szerint a terhesség megváltoztatja a szervezet immunrendszerét, és a várandós nők valamivel súlyosabb tünetekkel vészelik át az influenzát és más vírusokat, amennyiben megfertőződnek.

Az elővigyázatosság viszont éppen ugyanazokat a szabályokat írja elő nekik, ami mindenki másra is érvényes: gyakori kézmosás, távolságtartás és alapvetően otthon ücsörgés.

Koraszülés

Néhány elenyésző adat utalt arra, hogy korábbi koronavírusok okoztak terhes nőknél koraszülést, de ha elő is fordult ilyesmi, olyan kevés esetben történt meg, hogy lehetetlen következtetéseket levonni belőlük - bármilyen más tényező is okozhatta a jelenségeket. Jelenleg semmi nem utal rá, hogy ilyesmitől kellene félniük a várandósoknak.

A babák

Néhány hete jelentek meg hírek koronavírusos újszülöttekről, de az adatok ezzel kapcsolatban is értelmezhetetlenül kevesek még. A legtöbb vizsgálat, amely terhes, koronavírussal megbetegedett nőket figyelt meg, arra jutott, hogy nem fertőződtek meg a babák az anyjuk méhében. Az a néhány eset, amikor újszülötteket pozitívan teszteltek, pár napos babáknál történt meg és nem lehet tudni, vajon még az anyjuk méhében kapták el a betegséget, vagy miután megszülettek.

Szoptatás

Mivel a vírust anyatejből még egyáltalán nem mutatták ki, minden vélemény szerint érdemes az anyáknak szoptatniuk az újszülöttüket még abban az esetben is, ha valaki elkapta a vírust. A WHO jelenegi állásfoglalása szerint még arra sincs ok, hogy a koronavírusra pozitívan tesztelt anyát elválasszák az újszülöttjétől, de természetesen figyelmeztetnek a higiénia fontosságára, arra, hogy mindig mossanak kezet, mielőtt felveszik vagy megszoptatják a babát, és lehetőleg minden felületet fertőtlenítsenek, amellyel a baba érintkezik.

Itthon

Itthon jelenleg az általunk megkérdezett kismamák szerint minden nem életbevágó havi vizsgálatot halasztanak, de a laborok és fontosabb genetikai vizsgálatok rendben mennek tovább, és természetesen vész esetén is megvizsgálják a várandósokat. Sokan elvesztették a fogadott orvosukat, mert a 65 év feletti szülészek nem dolgozhatnak a járvány idején, ezért valamivel hosszabb a kötelező vizsgálatok várakozási ideje. Elméletileg az apák jelen lehetnek a szüléseken megfelelő védőöltözetben, a császármetszésekről viszont a kórház egyéni szabályok alapján dönthet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek