Hány órakor van az ideális reggeli és ebéd? A kutatók pontosan megállapították

Most végre megtudhatod, mi elvileg az ideális időpont a különböző étkezésekre. 

Van, akihez hozzá sem lehet szólni reggel, míg nem evett néhány falatot, más gyomra viszont képtelen bármit befogadni ébredés után. Aztán vannak a korai ebédelők, az éjszakai evők és azok, akik általában elfelejtenek étkezni, és akkor esznek, amikor eszükbe jut. No és ne feledkezzünk meg az egész nap nassolókról sem.

Felborult ritmus

Kinek van igaza? Melyek a legjobb időpontok az étkezésre, és kell-e ezekhez tartanunk magunkat? Mindez persze a legkevésbé sem egyszerű, hiszen minden attól függ, mikor ébredünk reggel, ami pedig attól, hánykor fekszünk le, egyszóval az egész bioritmusunk és napirendünk meghatározza. Talán nem a mi családunk az egyetlen, akinél mindez teljesen felborult az utóbbi egy hónapban, na de most tudományos szigorral fogjuk újraszabályozni a rendet.

Nem csak a fogyás számít

Az nyilvánvaló, hogy nem mindegy, mit és mennyit eszünk, de úgy tűnik, az is számít, mikor. Ebben az esetben pedig nem csak arra fókuszálva kell megállapítani az eszményi időpontot, hogy ne hízzunk el, hanem az is fontos szempont, hogy egész nap egyenletesen energikusak legyünk, egyik étkezésnél se együk álomittasra magunkat, éjszaka pedig jól aludjunk.

Reggeli

Már rengeteg kutatás bizonyította, hogy reggelizni egészséges, és akkor sem érdemes ezt az étkezést elhagyni, ha fogyni akarunk. Az is fontos, hogy ébredés után rögtön lássunk neki a reggelinek, minél inkább halogatjuk, annál tovább tolódnak a nap étkezései. A Daily Mail által bemutatott kutatás a reggel 7 órát állapítja meg ideális időpontnak a reggelizéshez.

via GIPHY

Ebéd és vacsora

Ebédelni fél 1 és 1 között érdemes, inkább előbb, mint később, hiszen a cél az, hogy este már ne nagyon együnk. Ideális esetben a nap utolsó étkezése jobb, ha nem esik a lefekvés időpontjához három óránál közelebb. A legjobb időpont így legkésőbb fél 7-re esik a kutatás szerint. Két étkezés között pedig a legjobb, ha csak nagyon könnyű, zsír- és kalóriaszegény falatokat eszünk.

Nem érdemes elhagyni az étkezéseket

A kutatás arra a kérdésre keresett választ diétázók között, hogy kinek melyik étkezés segített leghatékonyabban a fogyásban. A válaszok alapján levonható tanulságok szerint nem érdemes a napközbeni étkezéseket elhagyni, a nehezebb, nagyobb adagokat pedig jobb reggelire vagy ebédre időzíteni. Ha elhagyjuk a reggelit, lehet, hogy túl nagy adagot fogunk enni ebédre, és ugyanez a helyzet a szűkre szabott ebéddel is: sokkal jobban megéri egyenletesen eloszlatni a kalóriabevitelt úgy, hogy vacsorára jusson a legkevesebb és legkönnyebb táplálék.

A lényeg a szünet két étkezés között

Az Insider szakértői szerint nem is az időpont a lényeg, hanem az étkezések között eltelt idő. Ennek ideális hosszát három-öt órára lövik be: két óra kevés ahhoz, hogy megemésszük az előző fogást, 6-8 óra pedig túlságosan hosszú szünet, ekkor már jelentkezhetnek a túlzottan alacsony vércukorszintet jelző tünetek, mint a remegés, fáradtság, koncentrációzavar. Mindez persze sok egyéni faktortól is függ, hiszen aki kifejezetten aktív életmódot folytat, annak mások lesznek az igényei annál, aki egész nap ül.

Ezeket olvastad már?

via

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek