Tippek a gyerek elhízása ellen!

A kisgyermeked nagyon szereti a hasát, szívesen nassol? Ha még a babádnak nincs is túlsúlya, már most megelőzheted, hogy elhízzon. Csak figyelj oda néhány apróságra!

Ha kisbabánk, gyermekünk normál súlyú, akkor nem kell leragadni az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeknél, húsoknál, de tudjuk, hogy például a szalámi- és kolbászfélék kiemelten magas só- és zsírtartalmúak, emellett erős fűszerezésükmiattnem ajánlottak rendszeres fogyasztásra. Megfelelő ízesítéssel, tűzdelésselfinom, ízletes sülteket készíthetünk pulykamellből, sertéskarajból, amelyek hideg sültként kiválthatják a húskészítményeket.

Amellett, hogy fontosak az alapanyagok, fontos az is, hogy milyen módon készítjük el az ételeket. A magyar konyhában szeretjük az ételeket sok zsiradékkal készíteni, legyen az pörkölt vagy rántott hús. Pedig az alapanyagok tápanyagtartalmát is nagy mértékben megőrző párolással, gőzben főzéssel, sütőben sütéssel is intenzív ízű (és alacsonyabb zsírtartalmú) ételek készíthetőek, ha az ember eltanulja a csínját-bínját.

Konyhai trükkök a fogyás érdekében >>

Sok szülő gyermeke születésekor kezd el ismerkedni a konyhaművészettel. Bátran forduljunk tanácsért szüleinkhez, nagyszüleinkhez, barátainkhoz. Ne ijedjünk meg a konyhában, egy ízletes főzelék összedobása pillanatok alatt megvan, keressünk egyszerű, gyorsan elkészíthető ételrecepteket. Egy finom, egészséges fogás nem jelent feltétlenül megterhelő gasztronómiai kihívást.Aztán, ha belemelegedtünk, próbálkozhatunk már a bonyolultabb verziókkal is.

Olcsó, gyors, egészséges: főzelék! >>

Kenyérfélék, péksütemények körében válasszuk az alacsony cukor-, só-és zsírtartalmúakat. Egy kis lendülettel akármilyen misztikusnak is tűnik az otthoni zsemle-, kifli-, kenyérkészítés, atrükkök elsajátíthatóak, így ezeknél a termékeknél is biztosak lehetünk a felhasznált cukor, só és adalékanyagok mennyiségéről.

Ha lehet, kerüljük a bolti reggelizőpelyheket, bármilyen egészségesnek is hirdetik ezeket, nagyon kevés a hozzáadott cukor nélküli termék. Vásároljunk be inkábbnatúr gabonapelyhekből és készítsünk magunk gyermekünknek kását, müzlikeveréket, müzliszeletet. Ezek tényleg nem igényelnek semmi extra befektetést.

Így reggeliztesd a kisbabádat! >>

Fontos! Figyeljünk oda a napi étkezési ritmusra, étkezzen gyermekünk 4-5-ször naponta. Ne hagyjuk ki a kisétkezéseket, ellenben ne engedjük, hogy gyermekünk nassoljon, csipegessenaz étkezések között.

Ne itassuk gyermekünket cukrozott üdítőitallal, különösen ne szénsavassal, a legjobb szomjoltó a víz. Ha mégis színes, illatos itallal szeretnénk kínálni, préseljünk, turmixoljunk neki friss gyümölcs- és zöldségleveket.

Ügyeljünk a nyugodt étkezésre! Gyermekünk ne a tévé előtt egyen, ne szaladgáljon közben, ha lehet, a család együtt üljön az asztalhoz. Adjuk meg az étkezés módját, figyeljünk arra, amit eszünk, ne háttér- vagy pótcselekvésként kezeljük.

Tavasz van! Ne hagyjuk gyermekünket a televízió előtt tespedni. Kiránduljunk, biciklizzünk, mozogjunk együtt vele, töltsünk minél több időt aktívan a szabadban!

Étrendtippek fogszuvasodás ellen >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek