Olcsó, gyors, egészséges: főzelék!

Régen heti rendszerességgel fogyasztottuk, ma alig kerül az asztalokra. Pedig olcsó, gyors, egészséges, könnyen emészthető, mégis laktató. A szezon pedig mindjárt itt van. Főzelékre fel!

Húsz évvel ezelőttig hetente többször az asztalra került a főzelék. Ettük hét közben, hétvégén, otthon, munkahelyen, menzán. Áprilistól szeptemberig friss, szezonális zöldségekből, télen mirelitből és krumpliból, lencséből és száraz babból. Feltétnek jöhetett hozzá fasírt, pörkölt, sült hús, virsli, főtt vagy tükörtojás. Mára valahogy kiment a divatból. Miért is? Ha gyors ételre vágyunk, félkészet veszünk, ha fogyni akarunk, a fél világon átutaztatott salátákat, ha hónap végi spórolás van, olcsó, egészségtelen termékeket. Pedig ezeket az igényeket a főzelék egymagában kielégíti. Arról nem beszélve, hogy igazi hungarikum: Magyarországon kívül szinte nem is ismerik!

5 szuper fasírt hétvégére >>

5 kedvenc sós palacsintából >>

Ha már régen nem készítettél főzeléket, ideje előásni a rég nem használt tudást! Persze nem árt korszerűsíteni, mert ha egy ilyen finom ételt készítünk, adjuk meg a módját, és ne rontsuk el holmi vastag, egészségtelen, lisztes rántással. Az igazi egészséges, olcsó főzeléknél – készüljön bármiből is – tartsuk be az alábbi aranyszabályokat:

  • A legjobb főzelék a szezon elején készül – a friss, zsenge zöldségeknek kevesebb idő kell, hogy megpuhuljanak, így több vitamin marad bennük. Nem beszélve, hogy mennyivel finomabbak!
  • Hagyjuk érvényesülni az ízeket! A klasszikus lisztes rántást vagy habarást helyettesíthetjük joghurttal vagy valamilyen növényi tejjel!
  • A legjobb, ha a főzelékeket visszasűrítjük! Az ízlés szerint fűszerezett alapból vegyük ki a zöldségek negyedét, turmixoljuk, majd keverjük vissza a főzelékhez. Az így sűrített ételt bátran fogyaszthatják liszt- és tejérzékenyek, valamint a kalóriaértékük is jóval alacsonyabb!

Így használd a római tálat! >>

  • Ne csak egyfajta zöldségből készíts főzeléket! Legyünk kreatívak, és használjunk ízben összeillő zöldségeket, amelyeket frissen szereztünk a piacról!
  • A műanyag virslik és zsíros pörköltek helyett fogyasszunk mellé roston sült csirkemellet vagy halfilét!
  • Használjunk friss fűszernövényeket! A megszokott kapor és petrezselyem mellett kísérletezzünk a korianderrel, medvehagymával, snidlinggel!
  • Készítsük el hétvégén, és vonjuk be a gyerkőcöket a készítésbe! Elronthatatlan, és ha segédkeznek a készítésben, könnyebb őket rászoktatni a rendszeres főzelékezésre!

Még több főzeléket itt találtok >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...