Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Einstein, Mozart, Gandhi: ezeket ették reggelire a történelem legsikeresebb emberei

Wolfgang Amadeus Mozart kappan kakassal indította a napot, Albert Einstein tojással és gombával, Thomas Edison pedig az almás gombóc rabja volt. Reggelijükben volt a titkuk?

A történelem legsikeresebb emberei betartották az aranyszabályt: úgy reggeliztek, mint a királyok, és gazdagon terített asztallal indították a napot.

Thomas Edison

Edison kedvenc reggelijét New Yorknak köszönheti. Mivel épp anyagi gondokkal küzdött, a meggyötört és éhes Edisonnak nagyon meg kellett néznie, mire költi a kevéske pénzét. Egy belvárosi étteremben egy alkalommal forró almás gombócot evett kávéval, és annyira ízlett neki, hogy onnantól kezdve ez lett a kedvenc étele.

Winston Churchill

Churchill reggeliző asztala nem az egyszerű és puritán ételekről volt híres. A reggelit mindig 2 tálcán kérte felszolgálni: az egyiken pirítós, lekvár, vaj, kávé, tej, buggyantott tojás és hideg csirkehús vagy más húsféleség sorakozott, a másikon grapefruit, cukor, frissen facsart narancslé és whiskey-szóda kapott helyet. Végül, a reggelit egy szivarral koronázta meg.

Victor Hugo

Abban az időszakban, amíg a Csatorna-szigetek második legnagyobb szigetén, Gurensey-n töltötte száműzetését, az író papírra vetette világhírű regényét, a Nyomorultakat. Akkoriban szigorú napirend szerint élt, napkeltekor ébredt, és minden reggel 2 nyers tojást, valamint hideg kávét ivott, mielőtt nekilátott volna a munkának.

Claude Monet

A festő nagyra becsülte a szép és finom dolgokat, ami nem csak a festészetében mutatkozott meg. Monet mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket evett, és saját maga termesztette őket, étkezési szokásairól pedig naplót is vezetett. Mielőtt nekilátott a festésnek, rendszerint kolbászt, pirítóst, lekvárt és fűszeres omlettet evett reggelire, amit teával öblített le.

Albert Einstein

A történelem egyik legragyogóbb elméje imádta a tojást. Einstein életrajzi könyvében a házvezetőnője, Herta Waldow visszaemlékezései szerint a professzor minden reggel legalább két tükörtojást evett. A tojás mellett a gombát és a mézet is szerette: előbbiből néha napi háromszor is evett, a mézet pedig szó szerint nagykanállal fogyasztotta – vagy legalábbis nagy mennyiségben.

Mahatma Gandhi

Ugyan Gandhi a hosszan tartó böjtjeiről volt ismert, mielőtt komolyabban elkezdett volna foglalkozni az önmegtartóztatás ezen formájával, a londoni évei alatt a kiegyensúlyozott étrendet részesítette előnyben. Persze, már akkor is az egyszerűség jegyében indította a napját: zabkása, kecsketej és kakaó került a reggelizőasztalra.

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart húst hússal evett: kedvenc ételei közé tartozott a tokhal, a sertésborda és a sörös marhapörkölt. A hús természetesen a reggelijéből sem maradhatott ki, és egy, a feleségének írt leveléből az is kiderül, hogy a kappan kakas húsáért is rajongott, ami akkoriban igazi ínyencségnek számított.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: wikipedia.org

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!