7 egészségügyi ok, ami miatt mondj le a feldolgozott ételekről

A feldolgozott élelmiszerek látszólag jó megoldásnak tűnnek, ha nincs időnk főzni, azonban egészségünk érdekében többször is érdemes átgondolni, fogyasszuk-e őket.

Az eddig sem volt kérdés, hogy a házilag megtermelt alapanyagok és a saját magunk által készített ételek sokkal egészségesebbek a boltban vásárolt, feldolgozott élelmiszereknél. Bár a gyorsaság mellettük szól, igencsak ártalmasak egészségünkre nézve.

A JAMA Pediatrics folyóiratban megjelent anyagban dr. Robert Lustig, egy kaliforiniai egyetem gyermekorvosa és a gyermekkori elhízás kutatója 7 módot vázolt fel, amelyek leírják, hogy a feldolgozott élelmiszerek táplálkozási szempontból miként különböznek a feldolgozatlanoktól – írja a dívány.hu.

A szakértő szerint ezek az ételek négy területen is ártanak a fogyasztóknak: növelik a finomított szénhidrát fogyasztását, megemelik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, szennyezik a környezetet, az általuk bekövetkező egészségügy problémák miatt pedig fogyasztóik többet költhetnek orvosi ellátásra.

7 egészségügyi ok, ami miatt mondj le a feldolgozott ételekről

Ezek az ételek tömeggyártásúak, tételenként és országonként konzisztens, speciális összetevőket használnak elkészítésükhöz, előfagyasztott makrotápanyagokból állnak, emulgeáltak maradnak, és hosszú eltarthatósági vagy fagyasztási idővel rendelkeznek. A gyermekorvos további 7 pontban foglalta össze, hogyan ártanak nekünk ezek az élelmiszerek.

Alacsony rosttartalom

A feldolgozott élelmiszerekben sokkal kevesebb rost van, mint a feldolgozatlanokban. A rostok elengedhetetlenek az egészség szempontjából, hiszen rendkívül fontos szerepet játszanak az élelmiszerek bélben való felszívódásában és az emésztésben.

Túl kevés ómega-3

Sajnos ómega-3 zsírsavtartalmuk is nagyon alacsony ezeknek az ételeknek. Ezeket a zsírsavakat az szervezet olyan vegyületekké alakítja át, melyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Ebben bezzeg bővelkedik

A feldolgozott élelmiszerek rengeteg ómega-6 zsírsavat tartalmaznak, amelyek bár hasonlóak az ómega-3-hoz, a szervezetben arachidonsavnak nevezett gyulladásgátló vegyületté alakulnak. Ideális esetben ómega-6 és az ómega-3 zsírsavak arányának az étrendben egy az egyhez kell lennie, azonban egy tipikus amerikai étrendjében az ómega-6 és az ómega-3 aránya 25:1, ami így viszont már kedvez a gyulladásos állapotok kialakulásának.

Csekély vitamin

Az ilyen élelmiszereknek nagyon alacsony a vitamin- és ásványianyag-tartalma, ezek az úgynevezett mikrotápanyagok. Ilyen például a C- és E-vitamin is, melyek antioxidánsként működnek, és segítenek megelőzni a sejtkárosodást.

Megannyi emulgálószer 

Először is fontos tisztázni, mik azok az emulgálószerek. Ezek azok a szerek, amelyek segítenek megakadályozni a zsír és a víz szétválását az élelmiszerekben. Sajnos rengeteg van belőlük a feldolgozott élelmiszerekben. Ezek a vegyületek detergensként működnek, és eltávolíthatnak egyfajta nyálkahártyát, amely kibéleli a beleket, védve a sejteket. Emiatt bélbetegség és ételallergia is kialakulhat.

A feldolgozott élelmiszerek táplálkozási szempontból rengeteg mindenben különböznek a feldolgozatlanoktól

Túl sok mindenből

A feldolgozott élelmiszerekben túl sok nitrát, só és etanol található. A nitrátok a szervezetben nitrozoureáknak nevezett vegyületekké alakulnak, melyeket bizonyítottan összefüggésbe hoztak a vastagbélrákkal. A túl sok só az étrendben nagyobb kockázatot adhat a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásához is.

Fruktóz sokaság

Az előre csomagolt ételek nagy mennyiségben tartalmaznak fruktózt, mely a cukor egyik fajtája, és ugyanúgy lebomlik a májban, mint az etanol. Előfordul, hogy a cukrot a „gyerekek alkoholjának” is nevezik, mivel manapság sok gyereknek vannak olyan betegségei, melyek az alkoholfogyasztáshoz köthetők. Ilyen például a zsírmájbetegség is, ami alkolholfogyasztás nélkül is kialakulhat a gyerekeknél, hála a túl sok cukornak.


Még több a feldolgozott élelmiszerekről:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...