Ezért kell minél több diót enni időskorban

Már akár napi egy maréknyi dió is csökkentheti a rossz koleszterin mennyiségét az idősebb emberek szervezetében.

A Circulation tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint akár már napi egy maréknyi dió hozzáadása az étrendhez segíthet abban, hogy a rossz koleszterin szintje csökkenjen a szervezetben.

Ezért kell minél több diót enni időskorban

Amerikai kutatók tanulmányukban felhívják a figyelmet: két év alatt kimutatható volt a különbség, és a napi egy maréknyi diótól az alanyok szívproblémákkal összeköthető rossz koleszterinszintje javulni kezdett.

Korábbi kutatások is kimutatták, hogy a dió, mint ahogyan más magvak is, omega-3 zsírtartalma révén csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a stroke kialakulásának esélyét. Ez a kutatási eredmény most megerősíti a korábbi feltételezéseket. A dió azért különösen jó megoldás, mert reakcióba lép az LDL-részecskékkel, amelyeknek javítja a minőségét. Ezek a részecskék változó minőségűek, és kutatások kimutatták, hogy a kisebb, masszív fajták gyakrabban köthetők össze az érelmeszesedés kialakulásával. A dió ezekre a lipoproteinekre is jó hatással van, összességében csökkenti a számukat, valamint a kisebb méretűekből kevesebbeket találtak a vérben.

A kutatást 708 felnőtt, 63-79 éves alany részvételével készítették, és nagyobb mértékű javulást tapasztaltak a férfiaknál, mint a nőknél. A kutatók megjegyezték, hogy olyan alanyokkal dolgoztak, akiknek a rossz koleszterinszintje már egyébként is kordában volt tartva gyógyszeres kezeléssel, és nagyobb lehet a javulás akkor, ha alapvetően rossz helyzetből indul a szervezet. Így a napi maréknyi diónak még nagyobb szerepe lehet.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek