Dió-kisokos

Nagyon diós torta

A dióval sok étel ízét különlegessé tehetjük:

● Keverjünk vagdalt diót a rizses ételekhez.

● Zöld salátákra szórjunk diódarabokat (pirított is lehet).

● Adjunk aprított diót a palacsintatésztába.

● Helyettesítsük a sütemények vagy a kekszek megadott lisztmennyiségének egy részét darált dióval.

● Mivel a dióolaj édesebb, mint a kicsit kesernyés olívaolaj, pár csepp belőle nagyon finom ízt ad a salátáknak és a már kész sülteknek.

Csokis-diós kocka

Se a diót, se a dióolajat ne forrósítsuk fel, mert a többszörösen telítetlen zsírok könnyen elégnek és oxidálódnak.

A keserű ízű diót semmiképp ne együk meg, mert itt már megtörtént az oxidáció!

Étvágytalanság vagy betegségből való lábadozás esetében kiváló a dió, magas tápértéke miatt.

A vagdalt és az őrölt diót, valamint a dióolajat ne tároljuk sokáig, mert könnyen megavasodik. A feltört diót viszont akár egy évig is tárolhatjuk a mélyhűtőben.

Kókuszdió

Sült almát készíthetünk kivételesen jó ízű töltelékkel: két rész vagdalt datolyát és egy rész vagdalt diót összekeverünk, majd megtöltjük vele a kivájt almát (a kikapart alma is mehet bele) és leöntjük egy kávéskanálnyi juharsziruppal és a sütőben megsütjük.

Sütéshez használjunk lehetőleg egész diódarabokat. Ha őröltet használunk, mindig a sütés előtt daráljunk le a friss dióbelet.

Ha a dió elmorzsolódik a feltörésnél, tegyük az egész, héjas diót pár órára sós vízbe.

Ha hámozott dióra van szükségünk, dobjuk a hámozatlan dióbelet forró vízbe, vegyük le a tűzről és hagyjuk három percig állni. A barna bőrkék így könnyen lehámozhatók. Utána itassuk le róla a vizet.

Ha hámozás közben a diódarabok és a dióhéjak összekeveredtek, dobjuk mindkettőt együtt vízbe. A héjak hamarosan a víz tetején úsznak, míg a diódarabok lesüllyednek.

Még több diós recept itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek