Dió-kisokos

Nagyon diós torta

A dióval sok étel ízét különlegessé tehetjük:

● Keverjünk vagdalt diót a rizses ételekhez.

● Zöld salátákra szórjunk diódarabokat (pirított is lehet).

● Adjunk aprított diót a palacsintatésztába.

● Helyettesítsük a sütemények vagy a kekszek megadott lisztmennyiségének egy részét darált dióval.

● Mivel a dióolaj édesebb, mint a kicsit kesernyés olívaolaj, pár csepp belőle nagyon finom ízt ad a salátáknak és a már kész sülteknek.

Csokis-diós kocka

Se a diót, se a dióolajat ne forrósítsuk fel, mert a többszörösen telítetlen zsírok könnyen elégnek és oxidálódnak.

A keserű ízű diót semmiképp ne együk meg, mert itt már megtörtént az oxidáció!

Étvágytalanság vagy betegségből való lábadozás esetében kiváló a dió, magas tápértéke miatt.

A vagdalt és az őrölt diót, valamint a dióolajat ne tároljuk sokáig, mert könnyen megavasodik. A feltört diót viszont akár egy évig is tárolhatjuk a mélyhűtőben.

Kókuszdió

Sült almát készíthetünk kivételesen jó ízű töltelékkel: két rész vagdalt datolyát és egy rész vagdalt diót összekeverünk, majd megtöltjük vele a kivájt almát (a kikapart alma is mehet bele) és leöntjük egy kávéskanálnyi juharsziruppal és a sütőben megsütjük.

Sütéshez használjunk lehetőleg egész diódarabokat. Ha őröltet használunk, mindig a sütés előtt daráljunk le a friss dióbelet.

Ha a dió elmorzsolódik a feltörésnél, tegyük az egész, héjas diót pár órára sós vízbe.

Ha hámozott dióra van szükségünk, dobjuk a hámozatlan dióbelet forró vízbe, vegyük le a tűzről és hagyjuk három percig állni. A barna bőrkék így könnyen lehámozhatók. Utána itassuk le róla a vizet.

Ha hámozás közben a diódarabok és a dióhéjak összekeveredtek, dobjuk mindkettőt együtt vízbe. A héjak hamarosan a víz tetején úsznak, míg a diódarabok lesüllyednek.

Még több diós recept itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...