„Isten adja a diót, ám nem ő töri fel...”

100 %-os diótorta

A dióhéjban maga az egészség lakik: a dióbél ugyanis 42–60 százalékban tartalmaz zsírsavat. Ami azonban még fontosabb, nem is akármilyet. Legújabb amerikai és spanyol tanulmányok szerint a dióban – hasonlóan a hideg vízben élő halakhoz – átlagon felüli az Omega-3, vagyis a többszörösen telítetlen zsírsavak mennyisége. Tartalmaz alfa-linolénsavat, a nitrogén-monoxid előanyagát, az arginin aminosavat, és sok benne az antioxidáns is.

Az antioxidánsok az olívaolajban ugyancsak megtalálhatók, ám abban kevesebb a többszörösen telítetlen zsírsav, és nincs benne arginin, sem Omega-3. Mindezek az egészséges szív és a véredények számára különösen fontosak. Mindemellett a dió sok nyomelemet is tartalmaz: a májnak és a hajnak fontos cinket, a szívizom jó működéséhez szükséges káliumot, továbbá magnéziumot, foszfort, ként, vasat, kalciumot, A-, B1-, B2-, B3-, C-, E-vitaminokat és pantoténsavat. Egy barcelonai kutatócsoport vizsgálatai szerint a bőséges vacsora után elfogyasztott 40 g dió (körülbelül 8 megtisztított dió) csökkenti a telített zsírok kedvezőtlen hatását.

A Harvard Egyetem tudósai pedig felfedezték, hogy azoknak a nőknek, akik hetente ötször megesznek egy maroknyi diót, 20 százalékkal alacsonyabb a kettes típusú diabétesz-veszélyeztetettségük, mint azoknak, akik ritkábban fogyasztanak diót.

„Isten adja a diót, ám nem ő töri fel” – mondta Johann Wolfgang Goethe találóan. Megér egy kis munkát, hogy hozzájussunk a csemegéhez...

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!