Sokan nem örülnek majd: a diétás üdítők hatása pont az ellenkezője, mint várnánk

A diétás italok látszólag jó, legalábbis jobb alternatívát jelentenek cukros párjukhoz képest, azonban egy friss tanulmány szerint komoly veszélyt jelenthetnek, ha rendszeresen fogyasztjuk őket. Egészen konkrétan cukorbetegséget okozhatnak.

Arról mi is írtunk, hogyan okozhat súlygyarapodást a diétás üdítő, de egy új tanulmány szerint, amit a 2025-ös Nutrition konferencián prezentáltak, lesújtó következménye lehet a gyakori a diétás italok bevitelének. Ráadásul, olyan, amit cukormentességük miatt nem is gondolnánk!

Üdítőitalt kortyoló kisfiú
Sokan nem örülnek majd: a diétás üdítők hatása pont az ellenkezője, mint várnánk

A kutatók egy korábbi, a fiatalok koszorúér-kockázatának alakulását vizsgáló tanulmány adatait használták fel, ami egy 30 éves időszakot ölel fel egészen 1985-től kezdve. Ebben a kísérletben 4654 felnőtt vett részt, 55 százalékuk nő. A tanulmány kezdetekor az átlagéletkoruk 25 év volt, és az étrendjüket a vizsgálat kezdetén, a hetedik és a 20 évben is felmérték.

A mesterséges édesítőszerek, a diétás italok, az aszpartám és a szukralóz kumulatív átlagos bevitelét vizsgálták. A résztvevőket kategóriákba, úgynevezett kvintilisekbe sorolták ezen anyagok bevitele alapján.

A 30 éves periódus alatt a diabéteszes eseteket keresték, amit 691 embernél tudtak megállapítani. A cukorbetegséget 126 mg/dl-nél magasabb éhgyomri vércukorszintként, 200 mg/dl-es vagy annál magasabb vércukorszintként definiálták glükóztolerancia-teszt után, 6,5%-nál magasabb A1c-ként (teszt egy vércukor-szintet mérő vérvizsgálat, amely az elmúlt 2-3 hónap átlagos vércukorszintjét mutatja).

Receptajánló, egészséges nassolnivalókkal:

Kiderült: a diétás italok fogyasztása cukorbetegséget okozhat

Az elemzést bizonyos demográfiai adatokhoz igazították, úgy, mint az életkor, nem, napi energiabevitel. A kutatás eredménye lesújtó lehet azok számára, akik rendszeresen fogyasztanak diétás italokat.

Azoknál az embereknél, akik a legtöbb diétás italt fogyasztották, 129 százalékkal volt magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebb ilyen üdítőt itták.

Az alacsonyabb bevitelűekhez képest azoknál, akik a legtöbb szacharint (a diétás italokban olykor megtalálható mesterséges édesítőszert) fogyasztották, 110%-kal nőtt a cukorbetegség kockázata.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a napi bevitt cukormennyiségre oda kell figyelni, azonban nem biztos, hogy jó opció a cukormentes és diétás üdítőket választani a normál változat helyett, mert életre szóló betegséget okozhatnak.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek