A rendkívül népszerű és széles körben - főleg üdítőitalokban - használt édesítőszerről, az aszpartámról már régóta folynak a viták, miszerint potenciálisan rákkeltő. A téma most újra reflektorfénybe került, hiszen a Foodwatch petíciót indított az aszpartám betiltásának szorgalmazására.

Az európai fogyasztói érdekvédelmi csoport kezdeményezéséhez a Francia Rákellenes Liga, valamint az élelmiszerek és kozmetikumok egészségi hatásait vizsgáló Yuka app fejlesztői is csatlakoztak
- számol be róla a 24.hu
Mi is az az aszpartám?
Az aszpartám nevű édesítőszer Európában például kb. 2500, főleg cukormentes termékben van jelen, így világszerte több száz millió ember fogyasztja.
2023-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alá tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) felvette a potenciálisan rákkeltő vegyületek listájára - fogyasztása ugyanis összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint 2-es típusú cukorbetegséggel.
2023-ban egyébként nem emelték meg az aszpartám "biztonságos" határértékét, továbbra is 40 milligramm/testtömegkilogramm, ez pedig az ENSZ szerint továbbra is biztonságosnak mondható.
Teljes betiltást követelnek
Az aktuális petícióban azonban a Foodwatch és partnerei követelik, hogy az Európai Bizottság és az EU-s tagállamok tiltsák be az anyag használatát.
Az aszpartám tudományos neve N-(L-α-aszpartil) -L-fenilalanin-1-metilészter, a csomagolásokon aszpartámként, esetleg az EU-s jelölés után E951-ként találkozhatunk vele. Édesítőereje a cukor 200-szorosa, nincs mellékíze.
Még több érdekes cikk: