Már a rákellenes liga is betiltaná az egyik legismertebb édesítőszert

Megint parázs vita alakult ki a milliók által világszerte fogyasztott, egyik legismertebb édesítőszer rákkeltő hatását illetően - ezúttal be akarják tiltatni.

A rendkívül népszerű és széles körben - főleg üdítőitalokban - használt édesítőszerről, az aszpartámról már régóta folynak a viták, miszerint potenciálisan rákkeltő. A téma most újra reflektorfénybe került, hiszen a Foodwatch petíciót indított az aszpartám betiltásának szorgalmazására.

Nő édesítőt szór a kávéjába
Már a rákellenes liga is betiltaná az aszpartámot

Az európai fogyasztói érdekvédelmi csoport kezdeményezéséhez a Francia Rákellenes Liga, valamint az élelmiszerek és kozmetikumok egészségi hatásait vizsgáló Yuka app fejlesztői is csatlakoztak

- számol be róla a 24.hu

Mi is az az aszpartám?

Az aszpartám nevű édesítőszer Európában például kb. 2500, főleg cukormentes termékben van jelen, így világszerte több száz millió ember fogyasztja.

2023-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alá tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) felvette a potenciálisan rákkeltő vegyületek listájára - fogyasztása ugyanis összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint 2-es típusú cukorbetegséggel.

2023-ban egyébként nem emelték meg az aszpartám "biztonságos" határértékét, továbbra is 40 milligramm/testtömegkilogramm, ez pedig az ENSZ szerint továbbra is biztonságosnak mondható.

Teljes betiltást követelnek

Az aktuális petícióban azonban a Foodwatch és partnerei követelik, hogy az Európai Bizottság és az EU-s tagállamok tiltsák be az anyag használatát.

Cukormentes, mézes zserbó

A recept nagymamám szakácskönyvéből származik, rengeteg cukorral, ahogy azt kell. Ez egy sokkal kímélőbb, alakbarátabb verzió, persze csak mértékkel. cukormentes - laktózmentes - ...

Cukormentes duplacsokis keksz

A csokicseppes kekszért kicsik-nagyok egyaránt rajonganak. Viszont mi gondoltunk azokra is, akik diétáznak vagy cukorbetegek, és készítettünk egy cukormentes, egészségesebb verziót. ...

Az aszpartám tudományos neve N-(L-α-aszpartil) -L-fenilalanin-1-metilészter, a csomagolásokon aszpartámként, esetleg az EU-s jelölés után E951-ként találkozhatunk vele. Édesítőereje a cukor 200-szorosa, nincs mellékíze.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...