Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 ok, amiért fontos az izmaid egészsége

Akár csak egészséged, akár fogyásod érdekében - kulcsfontosságú, hogy megőrizd izmaid egészségét.

Sokszor esett már szó az izomfejlesztő edzések jótékony hatásáról. Bármi is a cél az edzéssel: fogyás, rehabilitáció, gerincvédelem vagy csak formálódás, az izomzat megerősítésének és a kiegyensúlyozott terhelésnek elengedhetetlen szerepe van.

Ahhoz, hogy megértsd mi ennek az oka, néhány dolgot nem árt megtudnod az izmaidról.

1. Befolyásolja a testsúlyod

Talán erről a tényről lehet a legtöbbet hallani, mióta az állapotfelméréseken a testtömeg mérése mellett a testösszetétel zsír-izom arányát is egyre több helyen megmérik. Azt azonban még most is csak kevesen tudják, hogy – általánosságban – testsúlyunk körülbelül 35-40 százalékát izomszövet alkotja. Természetesen ez kortól, nemtől, testalkattól és edzettségi állapottól függően eltérő lehet, de még így is teljesen egyértelmű, hogy izmaink tömege lényegesen befolyásolja a testsúlyunkat. Mindemellett köztudott, hogy az izom nehezebb, mint a zsír, így ha olyan edzéseket végzel, melyek az izmokat is építik, erősítik, semmiképpen ne ijedj meg, és főként ne hagyj fel a sporttal, ha kicsivel többet mutat a mérleg, annak dacára, hogy te mindent megteszel a változásért. Amennyiben szeretnéd ellenőrizni és mérhető értékekben látni a változást, a testösszetétel-mérés sokkal jobb megoldás, mintha csak a súlyodat veszed alapul.

2. Fontos szerepe van a zsírégetésben

A vázizomzatnak több fontos tényező mellett a zsírégetésben is nagyon fontos szerepe van, ezért szokták javasolni fogyókúrás edzésprogram esetén is a cardio jellegű edzések mellé az erősítő (súlyzós) edzéseket is. Ugyanis általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb az izomtömeged, annál jobb lesz az anyagcseréd, ami elősegíti a szervezetben zajló zsírégető folyamatokat is, hiszen az alapanyagcsere mellett az izomszövet égeti el a legtöbb kalóriát.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

3. Általában több izmot dolgoztatsz meg, mint gondolnád

Érezted már egy farizom-gyakorlat során, hogy közben a hasizmaid fáradtak el, mert közben folyamatosan ügyeltél a helyes testtartásra? Ilyenkor saját magadon is tapasztalod, hogy a legegyszerűbb feladatban sem csak egy vagy két izom dolgozik. Egy viszonylag egyszerű statikus alkartámaszban (plank) sem elég csak behúzni a hasat, meg is kell feszíteni a mélyrétegű hasizmok bekapcsolásával, ráadásul még a medencefenék izmaival együtt, és ez még közel sem az összes edzésmunkába bekapcsolódó izom, hiszen csak egyetlen lépésünkhöz is 54 izom együttes megfeszülése szükséges.

Az, hogy hogyan állsz, ülsz, jársz és végzel különböző gyakorlatokat kihat az izmaid, az ízületeid és a gerinced állapotára egyaránt. Hogyha egy izom mindig csak feszül és soha nem nyúlik, az nemcsak az adott izomra, hanem az egész testfelépítésre rossz hatással lesz, ezért is elengedhetetlen a helyes mozgástechnika elsajátítása.

4. Az „izommemória” sokat segít!

Előfordulhat, hogy egy betegség vagy sportsérülés miatt egy ideig hanyagolnod kell a sportot, emiatt azonban nem kell aggódnod, hiszen újrakezdeni az edzést már sokkal könnyebb lesz, mint amikor még minden gyakorlat és feladat ismeretlen volt. Az agyad ugyanis emlékszik a tanultakra. Ezt sokszor „izommemóriának” hívják, de persze nem az izmok emlékeznek, hanem az agyad tárolja a szükséges információkat a korábban begyakorolt mozdulatokról. Az izmok és az idegrendszer közötti folyamatos visszacsatolás, és az ideg-izom kapcsolatok fokozatos kialakulása és fejlődése közben a begyakorolt mozdulatok idővel automatikussá válnak. Ezért nagyon fontos az is, hogy a gyakorlatokat helyesen tanuld meg, mert ha rosszul rögzül, később sokkal nehezebb lesz kijavítani és elsajátítani a helyes mozgástechnikát.

5. Pihenés közben épül az izom

Az edzések után a szervezetnek, így az izmoknak is regenerációra van szükségük. A terhelés hatására az izmaid kimerülnek, az edzést követő pihenés alatt viszont megerősödik az izomszerkezet, az izomrostok megvastagodnak. Így tud felkészülni a szervezet a következő terhelésre.

Az izmok egészségének és fejlődésének a fentiek mellett még alapvető feltétele a megfelelő energiabevitel és a megfelelő tápanyagokban (elsősorban fehérjékben) gazdag étrend is – ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!