Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erre (is) figyelj, hogy elkerüld a csontritkulást!

A csontritkulás hazánkban is sokakat érő megbetegedés, a megfelelő életmóddal azonban sokat tehetünk megelőzése érdekében.

Október 20-a a csontritkulás világnapja. Ez a néma betegség hazánkban is sokakat érint, és bár a csontszövet lebontási folyamatai nem állíthatóak meg, sokat tehetünk annak érdekében, hogy minél egészségesebb csonttömeggel érjük el a felnőttkort. A megfelelő étrend mellett a rendszeres fizikai aktivitás is hozzájárul csontjaink egészségéhez, most azonban kiderült, hogy ez is csak bizonyos esetekben lehet igaz. 

A Journal of Bone and Mineral Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány érdekes összefüggésre világított rá: ha túl kevés kalóriát viszel be a szervezetedbe úgy, hogy mellette sokat sportolsz, a csontjaid bánhatják a felelőtlenségedet. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói szerint ez némileg meglepő, ugyanis korábbi, állatokon végzett kutatások azt mutatták ki, hogy a rendszeres testmozgás megfelelő mennyiségű kalóriabevitellel, sőt, még túl sok evéssel is kifejezetten jót tesz a csontoknak.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a csont nem egy passzív szövet, hanem folyamatosan változik felnőtt korban is. Nyilvánvaló módon gyerekkorban a csontnövekedés intenzívebb, mint a csontfogyatkozás, és ez kb. 25 éves korig így is marad – ekkro érjük el az ún. csúcscsonttömeget – azaz ekkor a legnagyobb a csontjaink tömege. Ezt követően 1-2 évtizedig az építő és lebontó folyamatok egyensúlya a jellemző, majd az egyensúly átbillen a lebontó folyamatok javára. Megfelelő életmóddal és étrenddel lehetőségünk van arra, hogy a csontritkulás folyamatát lassítsuk: fontos például a rendszeres testmozgás, a túl sok alkohol és a dohányzás mellőzése, valamint elegendő D-vitamin és kalcium bevitele.

Csontritkulás

Oszteoporózis, azaz hétköznapi nevén csontritkulás, csökkent csontkeménységgel jellemzett csontbetegség, mely csonttörésekre való fokozott hajlammal jár. Akkor jelentkezik, ha a csontfogyatkozás és csontgyengülés jóval gyorsabb, mint amennyi csont visszaépül a szervezetben. 2015-ös hazai adatok szerint az összes oszteoporózis  80%-a a posztmenopauzában lévő nőket érinti, Magyarországon az 55 év feletti nők 24%-a szenved csontritkulásban.

Az amerikai kutatók ezúttal a csontvelő zsírtartalmára fókuszáltak. A szakértők egyelőre még nem tudják pontosan, hogy mi a pontos szerepe ennek a zsírszövetnek, de a jelenleg elfogadott konszenzus az, hogy nem tesz túl jót sem az emberek, sem más emlősök csontjainak. Korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy a csontvelőben található zsír mennyisége a csont egészségének egyik jelzője – minél kisebb ez a mennyiség, annál egészségesebb a csont.

A kutatást egyelőre állatokon végezték. Két csoportra osztották az egereket, az egyik csoport normál kalóriamennyiséget, a másik pedig 30 százalékkal kevesebb kalóriamennyiséget kapott. Utóbbi csapat vitamin- és ásványianyag-szükségletét étrendkiegészítőkkel oldották meg, hogy biztosan ne ez legyen az, ami miatt a csontjaikkal probléma adódik. Az állatokat ezután újra kettéosztották aktív és passzív csoportba, így összesen négyféle életmódot élő állatot tudtak megfigyelni: a passzív, normális kalórián élőt, az aktív és normális kalórián élőt, valamint ugyanebből a két csoportból a csökkentett kalóriamennyiségen tengődőt is.

Az eredmények azt mutatták, hogy bár a kevesebb kalóriát kapó állatok fogytak, a csontvelőjükben található zsír mennyisége megnőtt, és csontjaik minősége is romlott. Érdekes viszont, hogy azok az egerek, akik emellett még mozogtak is, a csontvelőjükben található zsír jelentős mennyiségétől megszabadultak, mégsem lettek a csontjaik egészségesebbek, mint a passzív társaiké.

Természetesen az állatkísérletek eredményeit nem szabad egy az egyben az emberi populációra vetíteni, de érdemes talán ezirányban tovább vizsgálódni. Fontos tudni, hogy a rendszeres testmozgás melletti alacsony kalóriatartalmú étrend – bár időszakosan fogyáshoz vezethet – többet árt, mint használ. Csökken a teljesítményünk, nem fejlődik az izomzatunk – és ezek szerint csontjaink egészségére is káros hatással lehet. Akármi is legyen a célunk (fogyás, izomtömegnövelés, egészségvédő sportolás), étrendünket mindig érdemes szakember segítségével összeállítani, hogy ne szenvedjünk semmiféle tápanyagban hiányt.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!