3 csokoládé, amivel garantáltan tökéletes lesz minden sütemény

Bemutatjuk a világ legfinomabb, legtöbbször használt csokoládéit, melyekkel biztosan mesteri lesz a bonbon, a torta, a desszert!

Minden konyhai produktum alapja a kifogástalan, jó minőségű alapanyag. Persze kevésbé színvonalas komponensekből is lehet alkotni, de a végeredmény meg sem közelíti majd a csúcskategóriás alapanyagokkal készült művet. Fokozottan igaz ez az aromát és anyagsűrűséget kölcsönző alapokra, sütéssorán például a vajra, tejszínre, csokoládéra. Ahogy közelednek az ünnepek, egyre többet gondolunk az édességek készítésére, a télies sütikre, a sűrű, tömény csokoládéra is. De mi van, ha idén emelünk a téten és megpróbáljuk alkalmi cukrásztevékenységünket még igényesebb alapokra helyezni? A legjobbakról szólunk most.

3 csokoládé, amivel garantáltan tökéletes lesz minden sütemény

Valrhona – a százéves francia ikon

Tavaly volt 100 éve, hogy Albéric Guironnet cukrász megnyitotta csokoládépörkölőjét Tain l’Hermitage településén (közel Lyonhoz), de egészen 1947-ig kellett várni, hogy megszülessen maga a Valrhona márka. Elsősorban a professzionális felhasználókra fókuszál, 1989-ben saját, mára nagynevűvé váló cukrásziskolát, továbbképző központot is létrehozott, Ecole du Grand Chocolat néven.

A cég a világ legjobb kakaófajtáinak felkutatásán, azonosításán és felhasználásán dolgozik, ráadásul komoly megőrző tevékenységet is végeznek.

Ritka, kihalófélben lévő kakaófajokat is telepítenek saját ültetvényeikre. Fontos, hogy nem viszonteladóktól szerzik be a kakaót, hanem egyenesen a termelőktől. Konkrétan olyan módon határozzák meg a csokoládékat, mintha borokról beszélnénk: az évjárat, származási hely minden esetben felkerül a csomagolásra.

Táblásan és pasztillákban is árulják csúcsminőségű csokijaikat / Fotó: Facebook

Minden évben kihoznak egy-egy újabb csokit a világ top cukrászainak legnagyobb örömére, sőt, az úgynevezett szőke csokit is a Valrhonának köszönhetjük. Ez kizárólag kakaóvajból, cukorból és tejből álló találmány, ami a legenda szerint a véletlen műve, hiszen a fehércsoki-masszát véletlenül a tűzön felejtették, az karamellizálódni kezdett és megszületett a tejkaramellás ízvilágot hozó szőke csokoládé. Táblásan és pasztillákban is árulják csúcsminőségű csokijaikat.

Valrhona csokoládét a következő helyeken szerezhetsz be:

  • Kifli.hu
  • Tomilla.hu
  • eastoregourmand.com

Callebaut – belga sörfőzdéből csokibirodalom

1850-ben járunk, a belga Wieze településen, ahol Eugenius Callebaut sörfőzdét üzemeltet. 1911-ig kellett várni rá, hogy az üzemben csokoládégyártással is elkezdjenek foglalkozni, néhány évvel később pedig a sört teljesen csokira cserélték. Bár a világháborúkat megsínylették, nem adták fel és folyamatos fejlesztések eredményeképpen az ‘50-es évek végére megszületett az a tartály is, amiben folyékony állapotában tudták szállítani a csokoládét. Szükség is volt rá, hiszen az országos népszerűség mellett elindult az export, nagy volt a kereslet a csodás minőségre.

A pasztellrózsaszín színt maga a kakaóbab adja / Fotó: Facebook

Magát a cukrászatban ma is használt csokipasztilla formátumot is a Callebautnak köszönheti az ipar. Ők sem maradhatnak el képzés szintjén és The Callebaut Chocolate Academy néven akadémiát üzemeltetnek, ahol a világ legtehetségesebb leendő cukrászai okulnak. 2018-ban óriásit húztak: a három „hivatalos” csokifajta (ét, tej, fehér) mellé egy új típust mutattak be, ruby néven. A pasztellrózsaszín színt maga a kakaóbab adja, nincs génmódosítva, színezve és ízben egy kicsit a málnára hasonlít fanyarsága miatt.

Sokak szerint a Callebaut mindenképp rá akart licitálni a Valrhonára és azért találták ki sajátos színű „új típusú csokoládéjukat”.

Callebaut csokoládét a következő helyeken szerezhetsz be:

  • tortadekoracio.hu
  • myfondue.hu
  • chefmarket.hu

Venchi – olasz csokihagyomány 1878 óta

Silviano Venchi Torinóból, a gianduja szülővárosából származik, így nem is akkora csoda, hogy már kiskorában elvarázsolta a kakaó, a csokoládé világa. Először csak a megragadó illat, ami körüllengte a belvárost, majd egyre kíváncsibb lett és bekéredzkedett oda, ahová az orra vitte. 16 évesen már egy cukrászdában dolgozott segédként, 20 évesen, 1878-ban megnyitotta első saját csokoládéüzletét, óriási vágyakkal és mindösszesen két rézüsttel, amiben a csokit főzte.

Mára a Venchi világhírű és nagyon elismert márka / Fotó: Facebook

Mára a Venchi világhírű és nagyon elismert márka, csodálatos, már-már divatbutikra hajazó boltokkal, mesés fagylalttal, táblás csokikkal, bonbonokkal és krémekkel. A gianduja, mint alap, örökké a Venchi szíve marad.

Adalékoktól mentesen, a legjobb alapanyagokkal dolgoznak. Gazdag ízek, 350 csokirecept, 90-féle fagylaltíz a jelen repertoárja.

Venchi csokoládét a következő helyeken szerezhetsz be:

  • culinaris.hu
  • csokolade.net
  • piccantino.hu

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több különleges gasztrotörténetet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!