Csirkecombok tavaszi pompában: próbáld ki a spárgás-misós fogást, amivel nem lehet betelni

Tovább tisztelgünk a tavaszi zöldségek királya előtt, ez alkalommal pedig egy olyan spárgás-csirkecombos remeket mutatunk be nektek, amely néhány igazán különleges alapanyag segítségével kínál felejthetetlen ízélményt.

A tökéletes húsos-spárgás ételek nyomába eredve nem is választhatnánk jobb alapanyagot, mint a csirkecomb: a szaftos, még egészen könnyen feldolgozható húsból elképesztően gazdag ízvilágú ételeket lehet készíteni a megfelelő alapanyagok, fűszerek és zöldségek használatával. A combot és a spárgát egy különleges, dijoni mustáros, misopasztás-vajas feltéttel és némi mandulával gazdagítjuk. Jól hangzik, ugye?

A spárgás csirkecombok misós vajban teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

Előre szólunk, ehhez az ételhez több különböző típusú alapanyagra lesz szükségünk, mielőtt azonban hozzálátnánk, ismerkedjünk meg egy kicsit a misoval!

A miso vagy miszo egy szójababból, árpából vagy rizsből erjesztett paszta, a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. A legnépszerűbb fajtát miszoszójából készítik, és a kókidzsin gomba felhasználásával több hónapon vagy éven át erjesztik. Színe és íze függ a hozzávalóktól és az érlelési időtől is. Ha rövidebb ideig, kevesebb sót használva erjesztik, a miszo világosabb, ha hosszabb ideig, sötétebb színű lesz.

A miso

Amire szükséged lesz a spárgás, misovajban fürdőző csirkecombokhoz:

8 db csirke felsőcomb (kicsontozott, bőr nélküli), 2 evőkanál dijoni mustár, 2 evőkanál olívaolaj, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 50 g mandula (10 szem, pörköletlen), 2 evőkanál vaj, 1 nagy db lila hagyma (feldarabolva, vékonyra szeletelve), 1 csomag zöld spárga (megtisztítva, és 2 cm-es darabokra vágva), 3 gerezd fokhagyma, 1 db citrom, 1 evőkanál miso (fehér misót használtunk, de barnával is működni fog), 200 ml rosé (vagy száraz fehérbor, vagy száraz vermut (ha alkoholmentesen készítenéd, helyettesítsd 2 dl csirkealaplével, plusz 1 evőkanál citrom levével), 3 szál petrezselyem.

Keverjük össze egy nagy tálban a csirkecombot a mustárral és 2 evőkanál olívaolajjal, 1 teáskanál sóval és 1/2 teáskanál fekete borssal. Alaposan forgassuk össze, és egyenletesen oszlassuk el a pácot a csirkecombokon, hogy mindenhol befedje, majd tegyük félre, és hagyjuk állni a pácban.

A spárgás csirkecombok misós vajban teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

Melegítsünk át egy serpenyőt közepes lángon. Adjuk hozzá a mandulát, majd 2-3 perc alatt pirítsuk meg őket, többször mozgatva/rázva a serpenyőt, amíg világosbarna és diós illatúak lesznek. Öntsük őket egy tányérra vagy tálra, és tegyük félre, ha szükséges, töröljük át a serpenyőt.

Ugyanebben a serpenyőben melegítsünk 1 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a csirkecombokat a serpenyőben, és addig süssük, amíg mindkét fele át nem sül (ez oldalanként nagyjából 4-5 perc lehet). Ha aranybarnára sültek, vegyük ki a serpenyőből a csirkecombokat, tegyük ki őket egy tálra, a zsiradékelegyet hagyjuk a serpenyőben.

Adjuk hozzá a lila hagymát. Ízesítsük egy nagy csipet sóval és borssal, és közepes lángon, nagyjából 4 percig dinszteljük az előzőleg használt olívás-vajas elegyünkben.
Ezt követően hozzáadhatjuk a spárgát, a fokhagymát és a reszelt citromhéjat, ha szükséges, sóval és borssal ízesíthetjük újra. Pároljuk 2-3 percig gyakran kevergetve, vagy amíg a spárga élénkzöld lesz, és elkezd puhulni (ez függ a spárga vastagságától). Adjuk hozzá a rozét, és pároljuk tovább addig, amíg a folyadék a felére csökken (kb. 1 perc), majd keverjük hozzá az 1 evőkanál misopasztát és az újabb 1 evőkanál vajat, keverjük vagy forraljuk addig, amíg elegyet képeznek.

A spárgás csirkecombok misós vajban teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

Adjunk hozzá egy kevés vizet (fél csészényi elég lesz), keverjük össze, hogy szép, emulgeálódott mártást kapjunk, majd tegyük vissza a csirkecombokat a serpenyőbe. Főzzük tovább, amíg a szósz kissé besűrűsödik, és a csirke csak átmelegszik.

A végén ízlés szerint állítsuk be a savasságot, én itt még hozzáfacsartam a citrom levét.
Tálaláshoz szórjuk meg a pirított mandulánkkal és petrezselyemzöldünkkel, melegen tálaljuk kuszkusszal vagy rizzsel.

A spárgás csirkecombok misós vajban teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

A spárgás csirkecombok misós vajban teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

(Fotók és recept: Hering András)


Ezeket a különleges ételeket is érdemes idén tavasszal kipróbálnod!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek