A pikáns ételek alapvetően megosztóak: vannak, akik nem tudnak betelni az izgalmas csípősséggel, míg mások inkább elkerülik ezeket az ízeket. De még a csípős ízek szerelmeseinél is előfordul, hogy alábecsülik a tűrőképességüket – beleharapnak egy erős paprikába, belekanalaznak egy extrém módon fűszeres levesbe, és azonnal megbánják. Ilyen esetben sokan ösztönösen a vízhez nyúlnak. Igaz, hogy a víz egy másodpercre hűsíti a szánkat, de nem sokat segít az égető érzés csillapításában. De akkor mégis mit érdemes inni, amikor már túl sok a csípősség?
Sütőtökös chili sin carne és házi nachos
Ezt a fantasztikus sütőtökös chilit muszáj elkészítenetek az ősz során! A sütőtök nemcsak remek ízt és őszies hangulatot kölcsönöz ennek a komfortkajának, de remek az állaga is, ...
Csípős zöldséges noodle
Tippek és javaslatok : Noodle: Ehhez a recepthez bármilyen noodle-t használhatunk, de figyeljünk arra hogy főzés után mindíg öblítsük le hideg vízzel. Némelyik tészta pl. soba, elég ...
Chilis udon carbonara
Ez a carbonara távol-keleti reflektorfénybe kerül a japán udontészta és a kínai Laoganma szereplésének köszönhetően. A Laoganma vagy más néven Old Godmother egy Kínában gyártott ...
Kattints a képre, hogy megtudd, mit kell kortyolgatnod, ha csípőset ettél!
Felejtsd el a csípős ételek mellé a vizet – Ezeket idd helyette
A tej az igazi megmentő
A csípős ételek elleni küzdelemben a tej a lehető legjobb választás. Hogy miért? Nos, a titok a zsírtartalmában és a kazein nevű fehérjében rejlik. Ezek úgy működnek, hogy lebontják a kapszaicint – azt az olajban oldódó vegyületet, amely a csípős érzetet okozza. A víz tehát csak szétterjeszti a kapszaicint, a tej azonban megköti és kimossa azt a szervezetből. A teljes tej a leghatékonyabb a magasabb zsírtartalma miatt, de az alacsony zsírtartalmú változatok is jobbak, mint a semmi.
Egy tejmentes alternatíva
Azok számára, akik nem fogyasztanak állati eredetű ételeket vagy csak tejtermékeket – például egy allergia miatt -, a kókusztej kiváló alternatíva. A tehéntejhez hasonlóan ez is zsírokban gazdag, amelyek semlegesítik a kapszaicint. Ezenkívül az enyhe édessége remekül ellensúlyozza az intenzív csípősséget. Egy korty kókusztej nemcsak az irritált nyelvet nyugtatja meg, de még egy kis extra csavart is ad az ízével – emiatt tökéletes választás csípős thai vagy indiai ételekhez.
A kókuszitalon kívül a mandulatej és más dióalapú tejek, bár alacsonyabb zsírtartalmúak, mégis nyújthatnak némi enyhülést. Krémes textúrájuk és enyhe édességük segít mérsékelni a csípősséget, és egy kis hűsítő érzést ad. Tény, hogy ezek nem olyan hatékonyak, mint a teljes zsírtartalmú alternatívák. Ha néhány falat kenyérrel vagy rizzsel párosítjuk őket, még jobban működnek!
Gyümölcslevek és üdítők
Ha nem vágyunk tejes vagy tej jellegű italra, akkor a cukros innivalók, például a gyümölcslevek vagy a szénsavas üdítők is hozhatnak némi enyhülést. A cukor magához vonzza a kapszaicint, így az édes italok kiegyensúlyozzák a kellemetlen, égető érzést. A narancslé, a limonádé vagy akár egy kóla is tompíthatja a csípős ételek hatását.
Azonban legyünk óvatosak a szénsavas italokkal: bár a cukor segíthet, a buborékok először felerősíthetik a csípősséget, mielőtt enyhülést hoznának.
Uborkás víz: hűsítő, természetes opció
Bár a sima víz nem segít, az uborkával ízesített víz azért hozhat egy kevés megkönnyebbülést. Az uborka olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást, és hűsítő hatásúak, megnyugtatva a szájat és a torkot. Ez nem olyan hatékony, mint a tej vagy annak alternatívái, de természetes és frissítő választás lehet.
Még több életmódcikk itt: