Tudtad? Ilyen hatással vannak a testedre a csípős ételek

Összegyűjtöttük a 14 leggyakoribb testi tünetet, ami a csípős ételek fogyasztásánál számítanod kell.

Kevés étel van olyan erőteljes hatással az emberi szervezetre, mint a csípős dolgok. Mik a legjellegzetesebb reakciók csípős ételek fogyasztása esetén, és mi okozza ezeket? Mutatjuk!

A forró szósz lehűthet

Lehet, hogy a fűszeres étel az utolsó, amit egy forró nyári napon megkívánsz, de valójában segíthetnek abban, hogy kicsit lehűljön a tested. Néhány molekula, amely fűszeressé teszi az ételeket (mint például a paprikában lévő kapszaicin vagy a tormában lévő allil-izotiocianát), aktiválja a nyelvünk érzékelő receptorait, amelyek becsapják az agyunkat, hogy azt higgye, valami veszélyesen csípőset ettünk. Ahogy a test érzékeli a fűszeres ételek hőjét, elkezdünk izzadni, ami végül elpárolog és ezáltal lehűti a bőrt.

Tudtad? Ilyen hatással vannak a testedre a csípős ételek

A fűszeres ételek javíthatják a vérkeringést

Még mindig nem vagy meggyőződve arról, hogy egy izzasztó nyári napon bőkezűen kell bánnod a csípős szószokkal? A fűszeres ételek a vérkeringést is javíthatják, ami miatt jobban izzadunk, ami miatt végső soron úgy érezzük, hogy felfrissültünk.

A kapszaicin meghosszabbíthatja az életét

Tartsd távol az orvost az almával. És élj egy kicsit tovább a chilipaprikával. Néhány nagy tanulmány eredménye azt mutatja, hogy

azok, akik gyakrabban fogyasztanak csípős ételeket az átlagnál, körülbelül 13-14 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik egy kicsit enyhébben szeretik az ételeket.

A fűszeres ételek segíthetnek fogyni

A szakértők szerint a kapszaicin lassítja az emésztést a felső gyomor-bélrendszerben, ami segíthet abban, hogy teltebbnek érezzük magunkat és összességében kevesebb kalóriát fogyasszunk. Állatkísérletekben az emberek által elfogyasztott mennyiséghez hasonló kapszaicinadagokkal kezelt rágcsálók idővel kevesebb testzsírt szedtek fel, mint azok a rágcsálók, amelyek nem kaptak kapszaicint (még akkor is, ha ugyanannyi kalóriát fogyasztottak).

A fűszeres ételek is összefüggésbe hozhatók az elhízással

Csak hogy ne legyen egyértelmű a helyzet. A fűszeres ételek felpörgethetik az anyagcserét, de a csípős szósz nem éppen fogyókúrás csodatermék. Egyes vizsgálatok szerint azoknál a felnőtteknél, akik a legtöbb fűszeres ételt fogyasztották, nagyobb volt az elhízás kockázata, mint azoknál, akik nem ettek ilyen ételeket olyan gyakran. Hozzá kell tenni, hogy itt az étrend minősége is szerepet játszott: nagy különbség van ugyanis aközött, ha valaki megszórja egy kis chilipaprikával a sült zöldségeket, vagy naponta ragacsos csirkeszárnyakat és hasonló ételeket majszol.

Egy kis fűszer javíthatja a szív egészségét

Egy extra adag csípős szósz magasabb HDL (jó koleszterinszint) és alacsonyabb LDL (rossz koleszterinszint) szinthez vezethet egy 2022-es tanulmány szerint, amely összefüggést mutatott ki a fűszeres ételek rendszeres fogyasztása és a szívbetegségek, illetve a stroke alacsonyabb kockázata között. A chiliben található kapszaicinről kiderült, hogy kapcsolatban áll a jobb koleszterinszint eredményekkel.

Megszüntetheti az édesség utáni sóvárgást

Egyes tanulmányok eredményei arra mutatnak, hogy a kapszaicin elősegíti a jóllakottság érzését, így a fűszeres vacsora elfogyasztása után kevesebb vágyat érezhetünk valamilyen édes vagy zsíros étel után.

A fűszeres ételek hője tényleg megizzasztja az embert

Ismerős forgatókönyv: fogod a nachost és belemártod egy salsába, ami rendkívül csípős. Azonnal érzed, ahogy izzadságcseppek csorognak le az arcodon. Mi történik? A kapszaicin jeleket küld az agynak, hogy forró, forró, forró! A szervezet bekapcsolja a hűtőrendszerét, hogy felvegye a harcot, ami izzadással történik, mivel így párologtatja el az ember a hőt.

Óvatosan a csípőssel

Bizsereg a nyelved

Gondolkodtál már azon, hogy miért bizsereg a nyelved és az ajkaid, amikor valami fűszereset eszel vagy iszol? Ez azért történik, mert a fűszeres ételekben található vegyületek az egész gyomor-bélrendszerben, beleértve a szájat is, idegreceptorokhoz kapcsolódnak, és a hő hatására aktiválódnak.

Folyhat az orrod

A fűszeres ételek a tüdőt és az ereket is tágulásra serkenthetik, ami több nyálkát eredményez, ezáltal orrfolyást is tapasztalhatsz mellékhatásként.

Fűszeres ételek gyomorégést eredményezhetnek

A fűszeres ételek irritálhatják a gyomor-bél traktust, így nem meglepő, hogy akár gyomorégést, a savas refluxot és a gyomorfájdalomat is okozhatnak. Ez azért van, mert a kapszaicin ellazíthatja a nyelőcsövet, ami lehetővé teszi, hogy a gyomorsav visszaáramoljon a nyelőcsőbe, ami súlyosbítja a refluxra hajlamos egyének tüneteit.

Lehet, hogy nehezebben tudsz aludni egy fűszeres vacsora után

Érdemes kétszer is átgondolni, hogy lefekvés előtt egyél-e fűszeres ételt, ugyanis nem lesz pihentető az alvás után. Mind az elalvás, mint az alvás minősége rosszabb lehet miatta. Ez nagyrészt azért van így, mert a fűszeres ételek irritálhatják a szájban, a torokban és a tápcsatornában lévő érzékeny szöveteket, ami forgolódáshoz vezethet.

Jobb kedved lesz

A fűszeres ételekben található kapszaicin endorfin és dopamin felszabadulását váltja ki, ami boldoggá tesz, és talán még egyfajta izgalmat is okoz a szervezetben.

Megégetheted a nyelőcsöved

Ennek ellenére érdemes megválogatni, hogy milyen csípős étellel dobod fel a hangulatodat, ugyanis ebben az esetben a több csípősség nem egyenlő a több boldogsággal, sokkal inkább a kellemetlen tünetekkel, mint például a mellkasi fájdalom, szívdobogás, ismétlődő hányás, ami nyelőcsőkárosodáshoz, sőt szívrohamhoz is vezethet. Az élelmiszerek kapszaicintartalmának értékelésére a Scoville hőegység-skálát (SHU) használják. Így a paprika SHU értéke nulla, míg a Carolina Reaper paprika akár 2,2 millió SHU is lehet.  A szakemberek ezért is intenek óva a különböző kihívásoktól, amelyekben minél csípősebb élelmiszereket kell kóstolni.

Forrásunk volt.


Konyhai megoldások minden helyzetre:

Legújabb receptek

Kapucíner jégkrém

Bemutatjuk a kávérajongók új nyári kedvencét: íme a kapucíner jégkrém! Csodaszép márványmintás, hűsítő, kirobbanóan kávés és selymesen tejszínes, egyszerűen el se tudunk ...

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nincs több vaj és lekvár: ezeket tedd 50 év felett...

A reggeli is lehet ugyanolyan változatos, mint egy ebéd vagy vacsora, de sokan vannak, akiknek nem veszi a be a gyomra a főtt/sült ételt reggel. Ilyenkor jó opció valamilyen egészségesre hangolt pirítós, aminek feltétjei gondoskodnak a stabil vércukorszintről, ez pedig 50 év felett különösen fontossá válik.

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.