Tudtad, hogy a csicseriborsó nagyszüleink egyik csemegéje volt, alacsony kalóriatartalma miatt pedig manapság is nagy fogyókúrás kedvenc. Készíts belőle humuszt, salátát vagy falafelgolyókat!
Régi jó barát
A csicseriborsó Magyarországon kevéssé ismert hüvelyes, pedig a XVIII. századig a legtöbb család asztalán megtalálható volt. Az arab konyha és a gomba módra szaporodó falafelárusoknak köszönhetően kezd újra népszerű lenni, pedig az „isteni borsót” már a görögök és rómaiak is jól ismerték és előszeretettel használták. Ma a mediterrán, török, arab és indiai konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga.
Egészséges kis szemek
A csicseriborsó élettani hatásai, a magas rosttartalomnak köszönhetően, kiválóak:
- csökkenti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegeknek ajánlatos lenne hetente legalább négyszer fogyasztani.
- rendszeres fogyasztás esetén csökken a vér koleszterinszintje, E-vitamin-tartalma pedig véd a szabadgyökök kialakulásától.
- szintén a rosttartalmának köszönhető, hogy kis mennyiségben is tartós teltségérzetet okoz, alacsony kalóriatartalmával párosítva, igazi fogyókúrás kedvenc lehet.
Mediterrán kedvenc
A csicseriborsó további előnye, hogy rendkívül sokféleképpen felhasználható. A nagy klasszikusok természetesen a humusz és a falafel, de készülhet belőle saláta, egytálétel, leves, curry, krém, főzhetjük, de erős fűszerezéssel roppanósra is süthetjük.
Még több csicseriborsós recept itt >>