Használjunk-e citrushéjakat?

Vajon mennyi az igazság a citrusfélék agyonvegyszerezéséről? Nemrég a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is közleményt adott ki, mely szerint az üzletekben kapható citrusok héja alkalmatlan sütési célokra.

Sok rémhír fogalmazódott meg az elmúlt hónapokban a citrusfélékkel kapcsolatban. Bloggerek, szakértők, termelők sokasága hívta föl a figyelmet a karácsonyi szezonban arra, hogy az ünnepi süteményekbe ne használjunk friss, csakis szárított citromhéjat vagy kizárólag kezeletlen, biogyümölcsöt. S hogy mi az oka az egyöntetű aggodalomkampánynak? Bizonyossá vált, hogy a hazánkba szállított citrusfélék héját gomba- és baktériumölő szerekkel kezelik, hiszen a szüreteléstől számítva (még éretlenül) igen hosszú utat tesznek meg a boltokig.

Termelők a belvárosban: Szatyorbolt >>

Ez idő alatt egyébként megromlanának, nem lenne érdemes forgalmazni őket, így a szállítók kénytelenek növényvédő szerekkel permetezni a citromokat. A baktériumölőkkel nagy probléma még nem is akadna: elvileg a gyümölcs héján kapaszkodnak csak meg, meleg vizes lemosással, alapos dörzsöléssel eltávolíthatóak. Vannak, akik szerint csak a többórás, meleg vizes áztatásban bízhatunk.Ezek a szerek leggyakrabban a tiobendazol és az ortofenil-fenol. A gombaölőkkel már nem ennyire rózsás a helyzet, ugyanis minden kutatás azt bizonyítja, hogy nemcsak a növény héján tapadnak meg, hanem annak mélyebb rétegeibe is bejutnak onnan pedig nem lehet eltávolítani a szert, így a növények emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Háztartási reform a konyhában >>

A gyártók kötelesek feltüntetni ezeket a szereket a csomagoláson (a hálós citrom címkéjén vagy a gyümölcsöspult jól látható részén) és tájékoztatni a vásárlót a lehetséges veszélyekről. Mi sem bizonyítja jobban, hogy nem a levegőbe beszélünk, hogy nemrégiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is közleményt adott ki a témában, melyben felhívja a figyelmet a fönt leírtakra és zacskózott, szárított citrushéjak használatát javasolja a frissen reszelt helyett (kivéve, ha tanúsított bio jelzésű citromról van szó), mert azok nem készülhetnek növényvédővel kezelt gyümölcsökből.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye itt olvasható >>

NoSalty-tipp: Az elvégzett vizsgálatok szerint a gyümölcshúsba nem jutnak el a vegyszerek, az fogyasztható, de mielőtt bármilyen célra felhasználnánk, mindenképpen távolítsuk el a gyümölcs héját!

Próbáld ki a mosódiót! >>

Az ÖkoSalty további cikkeiért kattints ide! >>

Címlapról ajánljuk

Inkább az ára számít egy terméknek, mint a minősége

Az Auchan szakértői szerint manapság egyre inkább az ár számít, amikor édességet vásárolunk az ünnepekre. A fogyasztói kosárba jellemzően kevesebb termék kerül a tavalyi évekhez képest, és az előre elkészített csomagok és díszkosarak helyett is a vásárlók inkább maguk állítják össze az édességcsomagokat. Egyre népszerűbbek a sajátmárkás és a kimért termékek.

Nosalty

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.