Ezért ne hámozd meg soha az almát

Rengeteg tápanyagot tartalmaz az alma héja is, kár lenne csak úgy a kukába dobni.

Az alma is tipikusan azok közzé a gyümölcsök közé tartozik, amit sokan csak a héja nélkül szeretnek fogyasztani, pedig ezzel rengeteg értékes tápanyagtól vonják meg magukat. Ha jól megmossuk a héját, bátran fogyaszthatjuk, nem kell aggódnunk amiatt, hogy bármiféle kosz vagy vegyi anyag a szervezetünkbe.

Ezért ne hámozd meg soha az almát

Miért jó az alma?

Kezdjük először is azzal, hogy az alma egy fantasztikus gyümölcs, amiben csupán 80 kalória van (egy közepes méretűben), 21 gramm szénhidrát, 3,7 gramm rost, és 10-15 mg C-vitamin. Tartalmaz A- és B-vitamint-, sőt, folsav, kalcium-, magnézium-, kálium-, és kéntartalma is jelentős. Rendkívül értékesek továbbá a benne lévő polifenolok is: ezek a szerves vegyületek az almán kívül sok más gyümölcsben, zöldségben és egyéb élelmiszerben megtalálhatóak, és számos módon védik az egészségünket.

Hagyd rajta a héját!

Dr. Joanna McMillan táplálkozási szakértő szerint bár az alma húsában is igen magas a polifenol-tartalom, a héjában jóval nagyobb, pontosan két és félszer annyi. Ez a tápanyag segíti a fogyást, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, sőt még bizonyos daganattípusok kialakulását is meggátolja.

Szóval érdemes inkább alaposan megmosni az almát, és héjastul elfogyasztani, ezzel ugyanis rengeteg tápanyaghoz jutunk hozzá.


Még több gyümölcs:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Spenótos-zöldborsós quiche

A quiche receptje sokakat elrettent, leginkább azért, mert nehéznek mutatja magát. Az alábbi verzió ezt próbálja fellazítani, ugyanis mind a tészta, mind a töltelék összeállítás ...

Címlapról ajánljuk

4+1 tipp grillezéshez a Praktiker szakértőitől

Nem kell tapasztalt profinak lenni, akár kezdőként, kisebb tudással is simán belevághatunk nyári grillpartik szervezésébe. Erről a Praktiker grill workshopján is meggyőződhettünk, ahol Abonyi Péter és Boncz Péter, a Praktiker szakértői adtak hasznos tanácsokat, tippeket, Lázár Chef pedig ínycsiklandó fogásokat készített.

Hirdetés

4 virágzó cserje a nyár második felére, mely bírja a...

Az elmúlt évek viszontagságosan forró nyarai után idén sem lehet kíméletes időjárásra számítani. A hőség nemcsak az embereket és állatokat, hanem a növényeket is megviseli, azonban, ha nem szeretnénk lemondani a virágzó kertről, akkor muszáj úgy megválasztani növényeinket, hogy bírják a meleget. Íme, 4 virágzó cserje a nyár második felére!

Nosalty

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...