Ezért ne hámozd meg soha az almát

Rengeteg tápanyagot tartalmaz az alma héja is, kár lenne csak úgy a kukába dobni.

Az alma is tipikusan azok közzé a gyümölcsök közé tartozik, amit sokan csak a héja nélkül szeretnek fogyasztani, pedig ezzel rengeteg értékes tápanyagtól vonják meg magukat. Ha jól megmossuk a héját, bátran fogyaszthatjuk, nem kell aggódnunk amiatt, hogy bármiféle kosz vagy vegyi anyag a szervezetünkbe.

Ezért ne hámozd meg soha az almát

Miért jó az alma?

Kezdjük először is azzal, hogy az alma egy fantasztikus gyümölcs, amiben csupán 80 kalória van (egy közepes méretűben), 21 gramm szénhidrát, 3,7 gramm rost, és 10-15 mg C-vitamin. Tartalmaz A- és B-vitamint-, sőt, folsav, kalcium-, magnézium-, kálium-, és kéntartalma is jelentős. Rendkívül értékesek továbbá a benne lévő polifenolok is: ezek a szerves vegyületek az almán kívül sok más gyümölcsben, zöldségben és egyéb élelmiszerben megtalálhatóak, és számos módon védik az egészségünket.

Hagyd rajta a héját!

Dr. Joanna McMillan táplálkozási szakértő szerint bár az alma húsában is igen magas a polifenol-tartalom, a héjában jóval nagyobb, pontosan két és félszer annyi. Ez a tápanyag segíti a fogyást, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, sőt még bizonyos daganattípusok kialakulását is meggátolja.

Szóval érdemes inkább alaposan megmosni az almát, és héjastul elfogyasztani, ezzel ugyanis rengeteg tápanyaghoz jutunk hozzá.


Még több gyümölcs:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek