4 élelmiszer, ami a hűtőben is könnyedén kiszáradhat

Annak ellenére, hogy a hűtőnkre úgy gondolunk, mint egy mágikus dobozra, ami jelentősen meghosszabbítja az élelmiszerek szavatosságát, még a hidegben is érheti minőségromlás az alapanyagokat.

A hűtőszekrényekben hideg van, ami tökéletes közeget biztosít a nyers alapanyagok és főtt ételek számára. Azonban az már kevésbé köztudott, hogy a háztartási gép belső klímája képes a nedvesség elvonására is: mivel a belső hőmérséklet folyamatosan ingadozik a sosem 100%-os szigetelés és az ajtó nyitogatása miatt, a hidegből-melegbe, majd újra hidegbe váltó levegő csökkenti az élelmiszerek víztartalmát.

Friss zöldségek tárolása a hűtőben
4 élelmiszer, ami a hűtőben is könnyedén kiszáradhat

A levegő ugyanúgy viselkedik a hűtőszekrényben, ahogy a természetben is: amikor lehűl, kevesebb nedvességet tud megtartani, ezért azt leadja, felmelegedés közben pedig újra magába szívja azt. Nézzük, hogy ez a folyamat mely élelmiszerekre van különösen rossz hatással!

Réteslap, leveles tészta

Minden friss tészta számára borzasztóan fontos a nedvességtartalom, ugyanis ez határozza meg majd a tésztákból sütött sütemények, piték, rétesek, kenyerek állagát. Ugyan a házilag begyúrt fajták is kényesek, a kész, bolti tészták sokkal inkább ki vannak téve a hűtő belső klímájának, mivel ezeket általában hosszabb ideig tároljuk.

Amíg a bolti csomagolás érintetlen, addig nem kell aggódnunk, azonban a már kibontott, esetleg megmaradt tésztát mindenképpen tároljuk megfelelő körülmények között.

A réteslapot csavarjuk tiszta, nedves konyharuhába, majd helyezzük légmentesen zárható fagyasztózacskóba. A vajas, leveles tésztát pedig sütőpapírban felcsavarva, szintén zacskóban vagy zárható dobozban tároljuk.

Sajt

A tejtermékek különösen rosszul viselik a hosszadalmas tárolást, jobb őket minél hamarabb elfogyasztani. Persze a sajt (főleg, ha érlelt) hosszabb ideig is eltartható a hűtőben, csak a körülményekre kell figyelnünk.

Ne hagyjuk a szabad levegőn, ne tegyük még dobozba, zacskóba se, mert még egy kisebb méretű, zárt légtér (pl. ételhordó doboz, bolti műanyag csomagolás) is elkezdheti kiszárítani a tömböket. Ennek hatására a sajt keményedik, elszíneződik és mellékízt kap. Tároljuk ehelyett a sajtokat szorosan egy ív sütő- vagy zsírpapírba csomagolva.

Élesztő

A friss élesztő egy csodás kis alapanyag, ami sokkal kiszámíthatóbban működik kelt tészták készítése során, mint a szárított vagy instant verzió. Ennek épp az ellentettje igaz sajnos, ha a tárolásról van szó: e téren a kis gombakocka borzasztóan körülményes.

Általában a bolti élesztők csomagolása nem alkalmas hosszútávú tárolásra, ezt jobb kidobni az első felbontás után. A feltépett, rosszul visszazárt csomag ugyanis szinte egy napon belül az élesztő kiszáradásához vezet. Tegyük át a maradékot egy kis légterű dobozba és lehetőleg minél hamarabb használjuk el.

Leveles zöldek, zöldfűszerek

Minden zöldség tartalmaz nedvességet, bár vannak olyanok, amelyek szignifikánsan többet: a leveles zöldségek, zöldfűszerek például kifejezetten sok vizet hordoznak. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal inkább ki vannak téve a gyors elfonnyadásnak, elhervadásnak.

Szobahőmérsékleten esélyük sincs, mindig tegyük őket hűtőbe: csavarjuk őket enyhén nedves papírtörlőbe, majd a csomagot zárjuk fagyasztózacskóba, és így kerüljenek a hidegre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass tovább, ha szeretnél még egy-két konyhai tippet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...